Ključno glasanje
0

Macron "pobijedio" ljevičare, s umjerenom desnicom izabrao predsjednicu parlamenta u Francuskoj

N. Ž.
Yaël Braun-Pivet (Foto: EPA-EFE)
Yaël Braun-Pivet (Foto: EPA-EFE)
Francuski parlament ima novu/staru predsjednicu, a riječ je o Yaël Braun-Pivet, a njoj su podršku dali zastupnici koalicije Ansambl, koju neformalno predvodi predsjednik Francuske Emmanuel Macron, i umjerena desnica.

Iako se nakon izbora, gdje su Macron i ljevica ujedinjena u koaliciju Novi narodni front (NPF) odbili nalet ekstremne desnice, očekivala saradnja ove dvije grupe, ovo glasanje sugeriše da to neće biti tako.

Braun-Pivet je imala suparnika iz Komunističke stranke Andréa Chassaignea, članice NPF-a, a na kraju je s osam glasova prednosti ona dobila novi mandat na četvrtoj najjačoj poziciji u francuskoj politici.

Republikanska desnica, kako se zove grupa u parlamentu, stala je iza Macronove kandidatkinje, ali su odmah rekli da to ne mora nužno značiti da će ova dva bloka formirati vlast.

Oni su izričito naveli da će situaciju posmatrati "dan po dan" i da su "zvanično opozicija", ali su signalizirali da bi mogli sarađivati s Macronovim Ansamblom po određenim pitanjima.

S druge strane, NPF je svoju priliku za vlast, kako se zasad čini, izgubio tako što se nisu mogli dogovoriti oko zajedničkog kandidata za premijera. Jean Luc Melanchon, neformalni lider koalicije i predsjednik najveće partije u grupi, želio je mjesto za sebe, ali nije dobio podršku partnera.

Čak i izbor Chassaignea bio je problematičan za partnere iz NPF-a, ali su uspjeli dan prije glasanja usaglasiti ovog kandidata. Ipak, na kraju nije bilo dovoljno podrške za njega.