Upozorenja predsjednika
37

Macron pred izbore: Pobjeda krajnje desnice ili krajnje ljevice predstavlja rizik za građanski rat

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Francuski predsjednik Emmanuel Macron smatra da postoji rizik od građanskog rata u ovoj zemlji i u slučaju pobjede krajnje desne stranke Nacionalno okupljanje i u slučaju pobjede ljevičarske koalicije Nova narodna fronta na predstojećim prijevremenim izborima.

Macron je prijevremene izbore raspisao nakon što je izgubio na evropskim izborima od Nacionalnog okupljanja ranije ovog mjeseca.

Trenutne ankete sugerišu da da će Nacionalno okupljanje, stranka Marine Le Pen, u nedjelju u prvom krugu osvojiti 35-36 posto, ispred ljevičarskog saveza sa 27-29,5 posto i Macronovih centrista na trećem mjestu sa 19,5-22 posto.

Drugi krug glasanja uslijedit će 7. jula u izbornim jedinicama u kojima nijedan kandidat ne dobije više od 50 posto u prvom krugu.

Govoreći u podcastu "Generacija uradi to sama", Macron (46) je osudio i Nacionalno okupljanje kao i tvrdo ljevičarsku stranku France Unbowed.

On je rekao da krajnja desnica "dijeli i gura prema građanskom ratu", dok tvrdo ljevičarska partija Nepokorena Francuska, koja je dio koalicije Novi narodni front, predlaže "oblik komunitarizma", dodajući da "građanski rat slijedi i za to”.

"Mislim da rješenja koja daje krajnja desnica ne dolaze u obzir, jer ona kategorizira ljude u smislu njihove vjere ili podrijetla i zato vodi podjelama i građanskom ratu", rekao je Macron.

Istu kritiku uputio je krajnje lijevoj stranci Nepokorena Francuska (LFI).

"I iza toga stoji građanski rat jer ljude isključivo kategorizirate po vjerskom pogledu ili zajednici kojoj pripadaju, čime se na neki način opravdava izolacija od šire nacionalne zajednice, a u ovom slučaju biste imali građanski rat s onima koji ne dijele te iste vrijednosti”, rekao je Macron.

Macronovi komentari objavljeni su nekoliko sati nakon što je Nacionalno okupljanje objavio svoj predizborni manifest, koji obećava ograničavanje imigracije i ukidanje prava na državljanstvo za djecu rođenu i odgojenu u Francuskoj od stranih roditelja.