Uz limitirane ovlasti
26

Macron prihvatio ostavku francuskog premijera, ostaje na poziciji dok se ne izabere novi

N. Ž.
Gabriel Attal i Emmanuel Macron (Foto: EPA-EFE)
Gabriel Attal i Emmanuel Macron (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Francuske Emmanuel Macron prihvatio je ostavku Gabriela Attala na mjesto premijera, ali će on na toj poziciji ostati do izbora novog lidera vlade u ovoj zemlji.

Kabinet predsjednika Francuske objavio je da je i zvanično prihvaćena Attalova ostavka. Plan je da će trenutna vlada ostati u tehničkom mandatu, uz limitirane ovlasti, do izbora novog premijera.

Međutim, ovaj proces je trenutno "na hlađenju" zbog udružene ljevice, odnosno Novog narodnog fronta (NFP). Riječ je o skupu partija koje dolaze s lijeve strane političkog spektra, a koje su nominalni pobjednici parlamentarnih izbora koji su održani u Francuskoj početkom jula.

S ukupno 180 mjesta predstavljaju najveću grupu u novom sazivu parlamenta, a iza njih se nalaze koalicija Ansambl sa 159 mjesta te ekstremno desno Nacionalno okupljanje s 142 zastupnika.

Očekuje se da će vlast formirani Ansambl i NFP, s tim da će novi premijer doći iz koalicije s najviše mjesta u parlamentu. Ipak, kako NFP čine četiri velike stranke, ostaje im odluka ko će biti njihov lider i kandidat za premijera.

Zasad dogovora nema, pa će Attal još neko vrijeme biti predsjednik francuske vlade.