Zaraćene strane
0

Macron se u Briselu sastao s azerbejdžanskim i armenskim liderom

R. D.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Emmanuel Macron se u srijedu navečer sastao s azerbejdžanskim i armenskim čelnikom u Briselu, u vrijeme evropskog sastanka na vrhu, vidi se na fotografiji i na videosnimku koje je na Twitteru objavio francuski predsjednik.

Na fotografiji s tekstom "Armenija, Azerbejdžan, večeras zajedno", Macron sjedi za stolom u društvu azerbejdžanskog predsjednika Ilhama Alijeva i armenskog premijera Nikola Pašinjana, koji sjede jedan nasuprot drugom, piše Reuters.

"Nikad nećemo ostaviti Armence. Nastavljamo tražiti rješenje za trajan mir. Želim da ovo blagdansko vrijeme bude vrijeme humanitarnih pomaka i smirivanja", piše Macron ispod kratkog videosnimka na kojem se pozdravlja s Pašinjanom.

Čelnici 27 zemalja sastali su se u srijedu u Briselu s kolegama iz zemalja Istočnog partnerstva: Ukrajine, Gruzije, Moldavije, Armenije i Azerbejdžana, pet bivših sovjetskih republika koje su sučeljene s pokušajima destabilizacije organiziranim iz Moskve i s unutrašnjim sukobima.

Krvavi oružani sukobi redovni su na armensko-azerbejdžanskoj granici, premda je u novembru 2020. stupilo na snagu primirje u kojem je posredovala Rusija i kojim je zaustavljen rat u enklavi Nagorno-Karabah, koji je iza sebe ostavio 6.500 mrtvih.

Potkraj novembra u Sočiju, u Rusiji, održao se nesvakidašnji susret Alijeva i Pašinjana kako bi se smirila napetost i spriječio novi rat.