Podigli cijenu naknade
65

Mađarski šef diplomatije: Hrvatska je nepouzdana zemlja za tranzit nafte u Mađarsku i Slovačku

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto rekao je da Hrvatska nije pouzdana zemlja u pogledu isporuke nafte Mađarskoj i Slovačkoj nakon obustave tranzita ruskog goriva.

"Hrvatska je jednostavno nepouzdana zemlja za tranzit. Oni su podigli tranzitnu naknadu od početka (sukoba u Ukrajini) na način da je pet puta veća od tržišnog prosjeka", rekao je Szijjarto.

Dodao je da je Hrvatska spriječila mađarsku energetsku kompaniju MOL da osigura dugotrajno korištenje transportnih objekata.

"Obustava isporuke nafte na istoku učinit će Mađarsku i Slovačku ovisnim o tranzitnoj ruti preko Hrvatske, na koju se ne može pouzdati", kazao je Szijjarto.

Hrvatska je formalno obavijestila Evropsku komisiju (EK), Mađarsku i Slovačku o spremnosti da dvije zemlje snabdijevaju naftom preko Jadranskog naftovoda JANAF.

Ukrajina je 17. jula blokirala isporuku nafte preko naftovoda Druzhba zbog sankcija protiv ruskog proizvođača nafte Lukoil. Slovačka i Mađarska zatražile su hitan početak konsultacija sa Ukrajinom uz posredovanje Evropske komisije.