Stambena kriza
8

Madrid postao žarište protesta: "Bogati će naslijediti stanove, a mi moramo dati plate za kiriju"

I. Sa.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Madrid je danas postao žarište masovnih protesta dok su hiljade ljudi izašli na ulice tražeći konkretne poteze u vezi s stambenom krizom u Španiji.

Protest je imao cilj ukazati na sve veće poteškoće sa kojima se suočavaju građani u obezbjeđivanju pristupačnog stambenog prostora u glavnom gradu i širom zemlje.

Pozvali su na jaču kontrolu stanarina, povećanje socijalnih stanova i zaustavljanje trgovine nekretninama, koje mnogi krive za vrtoglavi rast cijena stanova.

Jedan od glavnih slogana koji se čuo tokom marša bio je "Vivienda para todos" ("Stanovanje za sve"), a građani su se na kraju okupili u blizini centra Madrida, skrećući pažnju na ono što mnogi smatraju neuspjehom vlade da se efikasno uhvati u koštac sa stambenom krizom.

U posljednjih nekoliko godina, Španija je doživjela značajan rast cijena zakupa i nekretnina, posebno u velikim gradovima poput Madrida i Barcelone.

Situacija u državi je pogoršana povećanom potražnjom stranih investitora i iznajmljivanjem za odmor, što je doprinijelo ograničenoj dostupnosti i visokim (nerealnim) cijenama.

Ainhoa ​​Rebolledo (37) je stigla na marš sa grupom prijatelja.

"Stanovanje, što je pravo, se pretvorilo u robu tako da će imućni koji su oduvijek bili bogati naslijediti desetine stanova bez potrebe da rade, dok ćemo mi ostali moramo predati naše plate ovim stanodavcima", navela je ona.

Neki od demonstranata u kasnim tridesetim i dalje žive sa roditeljima zbog "previše visokih i nepriuštivih cijena kirije".

Drugi, u svojim pedesetim, morali su da se presele u različite dijelove grada, ostavljajući za sobom kuće u kojima su godinama živjeli da bi se uselili kod prijatelja ili porodice.

Kako se španska stambena kriza pogoršava, protesti poput ovog naglašavaju hitan zahtjev za sistemskim reformama.