Želi zaštititi prijatelja
33

Maduro dobio podršku iz Nikaragve, Ortega obećao poslati "Sandiniste" u Venecuelu

N. Ž.
Daniel Ortega i Nicolas Maduro (Foto: EPA-EFE)
Daniel Ortega i Nicolas Maduro (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro je na izborima održanim krajem jula osvojio novi mandat, uz žestoke kritike opozicije i brojnih svjetskih zemalja o transparentnosti izbornog procesa te uz optužbe za izbornu krađu.

Zbog ovih navoda opozicije organizovani su protesti širom zemlje, a ulicama gradova Venecuele protestuju desetine hiljada građana koji žele značajnu promjenu u svojoj državi.

Maduro je demonstrante optužio da planiraju državni udar i nasilno preuzimanje vlasti, zbog čega su jedinice vojske i policije u punoj pripravnosti. Ako je vjerovati Madurovom prijatelju i predsjedniku Nikaragve, mogli bi dobiti i pojačanje.

Naime, predsjednik Nikaragve Daniel Ortega je obećao da će u Venecuelu poslati "Sandiniste", odnosno trupe njegove stranke koja drži vlast u ovoj zemlji.

Ortega, govoreći na virtualnom samitu sa šefovima država iz drugih latinoameričkih zemalja u ponedjeljak, izrazio je svoju podršku Maduru u slučaju "naoružane kontra-revolucije", obećavajući mu da će, ako "dođe do borbe, oni (Madurova vlada) imati Sandinističke borce uz sebe."

Međutim, Ortega nije precizirao da li nudi policiju, vojnike iz vojske ili pro-vladine naoružane grupe koje su optužene od strane organizacija za ljudska prava za provođenje represije zajedno s policijom u Nikaragvi.

Inače, Sandiniste su 1979. godine preuzeli vlast poslije nikaragvanske revolucije, kada su na nasilan način s vlasti stušili dinastiju Somoza.

Dvije godine kasnije, počeo je rat između Sandinista i grupe Contra, koja je imala podršku SAD-a, koji je trajao do 1990. godine. Te godine su Sandiniste izgubile vlast, a vratili su je 2006. godine, kada je na izborima pobijedio Ortega. Od tada je ponovo uspostavljen autokratski režim sličan Madurovom, te prije njega Hugo Chavezovom, u Venecueli.