Bivši predsjednik Irana
0

Mahmud Ahmadinedžad tvrdi da je jedan od bivših šefova iranske tajne službe bio agent Mossada

N. Ž.
Mahmud Ahmadinedžad (Foto: EPA-EFE)
Mahmud Ahmadinedžad (Foto: EPA-EFE)
Bivši predsjednik Irana Mahmud Ahmadinedžad optužio je jednog od bivših šefova tajne službe ove države da je bio agent Mossada, te da je u ovoj instituciji veliki broj "infiltriranih" Izraelaca.

U intervjuu za tursku ediciju CNN-a, Ahmadinedžad je istakao da je šef jedinice tajne službe za otkrivanje agenata Mossada u Iranu bio agent ove izraelske obavještajne službe.

Pored toga, rekao je da je više od 20 agenata, bilo u ovoj jedinici ili u drugima, bilo povezano s Mossadom i da su informacije slali u Tel Aviv.

Kao dokaz priložio je činjenicu da je premijer Izraela Benjamin Netanyahu 2018. godine na press konferenciji iznio iranske nuklearne planove, koji su stigli direktno iz Teherana.

Prema tvrdnjama bivšeg iranskog predsjednika, ovaj bivši visokorangirani član tajne službe ove države sada se nalazi u Izraelu, pod zaštitom državnih vlasti.

Ahmadinedžad je od 2005. do 2013. godine bio predsjednik Irana, a poznat je po oštroj retorici prema Izraelu. Od 2013. godine je pokušao više puta ponovo ući u utrku za predsjednika ove zemlje, ali ga je Vijeće čuvara Islamske revolucije odbilo.

Iako to nije zvanično potvrđeno, pretpostavlja se da su mu odbijene kandidature zbog sukoba s ajatolom Alijem Khameneijem.