Laburisti dominiraju
25

Mapa koja najbolje oslikava rezultate u Velikoj Britaniji: Konzervativci su izgubili gotovo sve

V. K.
Poređenje rezultata izbora 2019. i 2024. godine (Foto: The Guardian)
Poređenje rezultata izbora 2019. i 2024. godine (Foto: The Guardian)
Nakon nepunih 24 sata od objavljivanja izlaznih anketa, u Velikoj Britaniji prebrojani su gotovo svi glasovi na parlamentarnim izborima, a mapa koja je objavljena u britanskim medijima najbolje oslikava promjenu na političkoj sceni.

Prema rezultatima izbora, Laburistička partija i novi premijer Keir Starmer osvojili su ukupno 412 mjesta u parlamentu, što je 214 više u odnosu na 2019. godinu.

Britanski Guardian objavio je mapu na kojoj su uporedili rezultate izbora 2019. godine i rezultate 2024. godine. Na mapi se može vidjeti kako su Konzervativci izgubili vlast u velikom dijelu Engleske, ali i Walesa.

Također, Škotska nacionalna partija (SNP), koja je ubjedljivo pobijedila 2019. godine u Škotskoj, izgubila je vlast u većem dijelu zemlje, a građani su glasali za Liberalne demokrate te Laburističku partiju.

Dan nakon izbora, Britanci su već izvršili primopredaju vlasti. Rishi Sunak se oprostio od svog kabineta, a novi premijer i predsjednik Laburističke partije Keir Starmer stigao je u Downing Street te je održao i prvi govor.

"Dali ste nam jasan mandat i mi ćemo ga iskoristiti za promjenu. Vratit ćemo poštovanje politici. Četiri nacije ponovo stoje zajedno. Bit ćemo posvećeni mirnoj i strpljivoj obnovi. Ciglu po ciglu, obnovit ćemo našu infrastrukturu. Rad na promjeni počet će odmah, ali nema sumnje - obnovit ćemo Britaniju", poručio je Starmer.