Novi šef NATO-a
0

Mark Rutte bira svog zamjenika: Zapadni Balkan bi u tome mogao imati važnu ulogu

V. K.
Mark Rutte (Foto: EPA-EFE)
Mark Rutte (Foto: EPA-EFE)
Novoimenovani generalni sekretar NATO-a Mark Rutte od oktobra bi i zvanično trebao preuzeti ovu funkciju, a do tada ovaj nizozemski političar posvetit će se jednom od najkompleksnijih zadataka - odabirom svog zamjenika.

Prema pisanju zapadnih medija, očekuje se kako će aktuelni zamjenik generalnog sekretara Mircea Geoana, koji se na ovoj funkciji nalazi od 2019. godine, odstupiti kako bi se kandidovao na predsjedničkim izborima.

Kako navodi Politico, jedan od visokorangiranih diplomata NATO-a naglasio je kako postoji opći konsenzus kako bi novi zamjenik trebao doći iz istočnog dijela Evrope.

Trenutno, kandidatkinje koje se najviše ističu za ovo mjesto dolaze iz Bugarske te Sjeverne Makedonije.

Radmila Šekerinska (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Radmila Šekerinska (Foto: Shutterstock/Klix.ba)

"Mjesto bi zaista moglo pripasti ženi iz istočne Evrope", rekla je bivša glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu.

Jedno od imena koje se najviše spominje jeste i ono bivše ministrice odbrane Sjeverne Makedonije Radmile Šekerinske.

"Ako bude izabrana, ona bi bila najviši zvaničnik NATO-a ikada iz regiona Zapadnog Balkana van EU. Zemlja je ušla u NATO prije četiri godine, a Šekerinska je imala ključnu ulogu u njenom članstvu", piše Politico.

Majda Ruge, viši stručni saradnik za politiku u think tanku Evropskog vijeća za vanjske odnose, pohvalila ju je kao idealnog kandidata.

"Za narednog zamjenika generalnog sekretara NATO-a bit će potrebna kompetentna osoba koja ima hrabrost, koja će povlačiti pametne poteze prema Rusiji i koja se razumije u izazove na Zapadnom Balkanu. Radmila Šekerinska savršeno se uklapa u taj profil", rekla je Ruge.

Još jedna kandidatkinja koja bi mogla pretendovati na ovu poziciju je i viša zamjenica premijera Bugarske Marija Gabrijel.

"Postoje glasine o bivšoj evropskoj komesarki i zamjenici bugarske premijerke Marije Gabriel", rekla je Lungescu.

Iako je fokus posla u NATO-u svakako na generalnom sekretaru, pozicija zamjenika postala je značajnija u protekloj deceniji.

"On mijenja šefa i predsjedava sastancima dva puta sedmično s 32 ambasadora u Sjevernoatlantskom vijeću ili bilo kojem hitnom sastanku, uključujući Vijeće NATO - Ukrajina", navodi se.