Prijeti mu smrtna kazna
32

Medicinar u Teksasu proglašen krivim zbog ubistva četiri pacijenta

D. B.
Medicinar iz Teksasa je proglašen krivim za ubistvo četiri pacijenta nakon što im je ubrizgao zrak poslije operacije srca.

Tridesetsedmogodišnji William Davis je osuđen za ubistvo te mu prijeti smrtna kazna. Tužitelji su rekli da je namjeravao usmrtiti sedam osoba u periodu između juna 2017. i januara 2018. godine. Napadi su izvršeni u bolnici Christus Mother Frances u Teksasu.

Žrtve su muškarci starosne dobi između 47 i 74 godine, a preminuli su usljed smrtonosnog oštećenja mozga nakon što im je zrak ubrizgan u arterije. Četvorica preminulih muškaraca su se oporavljali dobro nakon operacija, a ljekarima nije bilo jasno kako im se stanje pogoršalo veoma brzo.

Tek nakon CT snimaka je bilo jasno da se zrak nalazi u mozgovima pacijenata.

Tokom suđenja je prikazan snimak sigurnosne kamere na kojem se vidi Davis kako ulazi u sobu jednog pacijenta, a tri minute kasnije se oglasio alarm aparata za praćenje rada srca. Muškarac je kasnije preminuo.

S druge stranie, Davisov advokat Philip Hayes je tvrdiod a nema dokaza protiv njegovog klijenta te da je zapravo "žrtveno janje" bolnice koja nije poštovala procedure.

Tužitelj Jacob Putman je kazao da je bolnica "savršeno mjesto za serijskog ubicu da se sakrije". Za Daviesa se traži smrtna kazna.