Hakerski napad
55

Mediji u SAD-u dobili interne dokumente iz Trumpove kampanje, nisu ih željeli objaviti

N. Ž.
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Najmanje tri medijske kuće iz SAD-a dobile su interne dokumente iz kampanje predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa, koji su vjerovatno došli nakon hakerskog napada.

Kako piše AP, radi se o portalima Politico, New York Times i Washington Post. Ipak, umjesto da ih objave, ovi mediji su odlučili pisati o potencijalnom hakerskom napadu na Trumpovu kampanju.

Prema navodima AP-a, među dokumentima su bili i detalji izbora potpredsjedničkog kandidata. Na kraju tog procesa, Trump je izabrao senatora iz savezne države Ohio J.D. Vancea.

Potvrdili su da je riječ o autentičnim dokumentima i da je ukupno stigla 271 stranica gdje su u detalje opisuje proces izbora Vancea, kao i mišljenja o drugim kandidatima, poput Marca Rubija, senatora iz savezne države Florida.

E-mailovi s dokumentima su na adrese ovih medija stigli od izvjesnog "Roberta", mada se napominje da je vjerovatno riječ o lažnom imenu. Identitet ove osobe, kao i grupe koja stoji iza hakerskog napada, nije otkriven. Sumnja se na grupe iz Irana, ali su to iz Teherana negirali, a dokaza za ove optužbe nema.

AP također ističe kontrast između ove situacije i predizborne kampanje 2016. godine, kada su brojni mediji objavili interne dokumente kampanje Hillary Clinton, tada protukandidatkinje Donalda Trumpa.

Dokumenti su, kako se smatra, došli od ruske hakerske grupe, što nije spriječilo brojne medije da detalje objave i tako indirektno pomognu Trumpu da dođe do pobjede na predsjedničkim izborima.

Vrijedi još istaći da je tada Trump apelovao na medije da dokumente obavljuju, iako je i tada bilo poznato da su steknuti na nelegalan način.