Apel IAEA-e
0

Međunarodna agencija za atomsku energiju pozvala na suzdržanost oko nuklearne elektrane Kursk

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) pozvao je Ukrajinu i Rusiju na "maksimalnu suzdržanost" kako bi osigurale nuklearnu sigurnost u ruskoj regiji Kursk, u kojoj se nalazi nuklearna elektrana Kursk.

Glavni direktor IAEA-e Rafael Grossi navodi u saopćenju da agencija "prati situaciju u vezi s prijavljenim vojnim aktivnostima" u blizini nuklearne elektrane Kursk.

Čelnik IAEA-e pozvao je sve strane da se pridržavaju sedam neizostavnih stupova za osiguranje nuklearne sigurnosti i zaštite tokom oružanog sukoba, dodajući da je u kontaktu s relevantnim ukrajinskim i ruskim vlastima.

Rusija je u petak obavijestila IAEA da su sumnjivi fragmenti presretnutih raketa otkriveni u blizini nuklearne elektrane Kursk nakon ukrajinskog napada u istoimenoj regiji, objavila je stalna misija Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču na platformi društvenih mreža X.

Do sada nije bilo direktnog granatiranja grada Kurčatova, nuklearne elektrane ili objekata energetske infrastrukture. Situacija je, međutim, i dalje napeta, saopćila je misija, prenosi Xinhua.