Jasno rekla svoj stav
20

Melania odvojila mišljenje od Donalda Trumpa, javno podržala pravo žene na abortus

N. Ž.
Donald i Melania Trump (Foto: EPA-EFE)
Donald i Melania Trump (Foto: EPA-EFE)
Melania Trump, supruga bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, u oktobru objavljuje svoju biografiju, a u posljednjoj najavi za izlazak knjige otkrila je svoj stav o pravu na abortus, koji je potpuno različit od njenog supruga.

Melania je u snimku objavljenom na društvenim mrežama rekla da podržava potpunu individualnu slobodu u kontekstu prava na abortus.

""Individualna sloboda je temeljno načela koje štitim. Bez sumnje, nema prostora za kompromis kada je u pitanju ovo osnovno pravo koje sve žene posjeduju od rođenja, individualna sloboda. Šta zapravo znači moje tijelo, moj izbor?" rekla je bivša prva dama SAD-a u videu objavljenom na X-u.

S druge strane, Donald Trump je kao uspjeh hvalio činjenicu da je Vrhovni sud SAD-a, zbog sudija koje je on imenovao, srušio odluku Roe v Wade, koja je van zakona stavila bilo kakvu zabranu abortusa.

Dok je kao predsjednički kandidat više puta istakao da neće potpisati zabranu abortusa u cijeloj državi ako pobijedi u novembru, Trump je podržao "pravo saveznih država da odlučuju."

Od rušenja odluke Roe v Wade, 24 savezne države stavile su u zakon neku vrstu zabrane abortusa, uz ozbiljna ograničenja na iznimke.