Pojavili se prvi problemi
4

Meloni mijenja zakon kako bi uklonila pravne prepreke u provedbi sporazuma o migraciji

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Italijanska vlada je usvojila uredbu kojom bi se vladi omogućilo da izmijeni listu sigurnih zemalja iz kojih migranti stižu, uklanjajući pravne prepreke u provedbi kontroverznog vladinog sporazuma o migraciji s Albanijom.

Vlada je u subotu bila primorana da vrati 12 migranata koji su prethodno bili odvedeni u nove italijanske centre za obradu migranata u Albaniji.

Naime, sud je utvrdio da Bangladeš i Egipat, kao zemlje porijekla migranata, nisu sigurne.

Sud je rekao da bi diskriminacija i krivično gonjenje čak i u jednom dijelu zemlje moglo učiniti slanje muškaraca u Albaniju nezakonitim.

Na udaru sporazuma, za koji su druge evropske zemlje izrazile interesovanje, sudije su utvrdile da su muškarci bili u opasnosti od nasilja ako budu vraćeni u svoje zemlje porijekla, tako da ne mogu biti deportovani.

Nakon sudske presude, italijanska premijerka Giorgia Meloni sazvala je sastanak kako bi pronašla zakonsko rješenje.

Meloni i njena stranka tvrde da vlada, a ne pravosuđe, treba da odluči koje su zemlje sigurne.

Italijansko Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo pravde izradili su nacrt novog zakona tokom vikenda, predlažući da se lista sigurnih zemalja ažurira svakih šest mjeseci.

Odlukom suda potvrđena je odluka Evropskog suda pravde od 4. oktobra.

Krajnje desničarska stranka Braća Italije tvrdi da bi vladine odluke trebale imati prednost u odnosu na pravosuđe.

Kao dio dugotrajnog spora između vlade tvrdokorne desnice i pravnih stručnjaka u Italiji, Meloni je rekla da je odluka suda da vrati migrante bila "pristrasna", a kolege iz njene stranke tvrde da su sudovi puni "politiziranih sudija".

Do 3.000 migranata koje italijanska obalska straža pokupi u međunarodnim vodama svakog mjeseca bit će smješteni u Albaniji.