Uputila i čestitke
53

Meloni o novim vjetrovima u Evropi: Demonizacija ekstremne desnice više nije učinkovita

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Napori da se demoniziraju krajnje desničarski glasači gube učinak. Kazala je to u ponedjeljak talijanska premijerka Giorgia Meloni nakon pobjede krajnje desne Nacionalnog fronta (RN) u prvom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj.

"Promatrala sam nešto što se događa u različitim oblicima iu Italiji: stalni napor da se demoniziraju i utjeraju u kut ljude koji ne glasaju za ljevicu", rekla je Meloni u svojoj prvoj izjavi nakon nedjeljnih izbora u Francuskoj.

Dodala je da se radi o triku da se rasprava skrene sa suštine raznih političkih prijedloga.

Meloni je najdesniji talijanski lider od Drugog svjetskog rata. U odgovoru je čestitala francuskoj krajnje desnoj stranci Marine Le Pen na pobjedi.

"Na političkoj razini, čestitam Nacionalnom frontu i njenim saveznicima na jasnom uspjehu u prvom krugu", kazala je italijanska premijerka.

RN je pobijedio u prvom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj s više od 33 posto glasova. Ljevičarska Nova narodna fronta (NFP) završila je na drugom mjestu s približno 28 posto glasova.

Centristički blok Zajedno (ENS) predsjednika Emmanuela Macrona zauzeo je treće mjesto i dobio potporu oko 20 posto birača.