Novi svjetski poredak?
79

Mijenjaju se decenije odnosa između Rusije i Sjeverne Koreje: Putin i Kim najavili stvaranje "novog svijeta"

M. G.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Vladimir Putin, predsjednik Rusije, i Kim Jong Un, lider Sjeverne Koreje, počeli su zvanične aktivnosti u srijedu na Trgu Kim Il Sunga u Pjongjangu. Dvojica lidera su obećali da će razvijati međusobne odnose između svojih zemalja.

Kim je, kako prenose sjevernokorejski mediji, "srdačno dočekao Putina na aerodromu u Pjongjangu" i podijelio s njim "nagomilane najdublje misli" dok su zajedno putovali do državne gostinjske kuće, izvijestili su sjevernokorejski mediji.

Fotografije ruskih medija prikazuju vojnike i veliki broj civila okupljenih na trgu pored rijeke Taedong koja prolazi kroz glavni grad, uključujući djecu koja drže balone i ogromne portrete dvojice lidera, dok nacionalne zastave krase Veliku narodnu studijsku salu.

Putin, koji je stigao prije svitanja, nalazi se u svojoj prvoj posjeti glavnom gradu Sjeverne Koreje nakon 24 godine, posjeti koja će vjerovatno promijeniti decenije odnosa između Rusije i Sjeverne Koreje u vrijeme kada se obje zemlje suočavaju s međunarodnom izolacijom.

Partnerstvo između ovih zemalja je "motor za ubrzanje izgradnje novog multipolarnog svijeta", a Putinova posjeta pokazuje neuništivost i trajnost njihovog prijateljstva i jedinstva, navodi se u izvještaju sjevernokorejske državne novinske agencije KCNA.

Rusija koristi svoje sve toplije odnose sa Sjevernom Korejom kako bi zaintrigirala Washington, dok je teško sankcionisana Sjeverna Koreja dobila političku podršku i obećanja o ekonomskoj podršci i trgovini iz Moskve.

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici izražavaju bojazan da bi Rusija mogla pružiti pomoć za sjevernokorejske raketne i nuklearne programe, koji su zabranjeni rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, i optužili su Pjongjang da pruža balističke rakete i artiljerijske granate koje Rusija koristi u svom ratu u Ukrajini. Moskva i Pjongjang negiraju transfere oružja.

Kim je dočekao Putina, rukovao se s njim, grlio ga i razgovarao pored Putinovog aviona. Zatim su se zajedno vozili u Putinovoj ruskoj limuzini Aurus do Kumsusan državne gostinjske kuće.

S obzirom na satnicu, doček je bio relativno skroman, s Kimom koji je pozdravio ruskog lidera na crvenom tepihu bez velike ceremonije koju je Sjeverna Koreja priredila za kineskog predsjednika Xi Jinpinga tokom njegove posjete 2019. godine.

"Prolazeći kroz čarobno osvijetljene ulice Pjongjanga noću, vrhunski lideri su razmijenili svoje najdublje misli i otvorili svoja srca kako bi sigurno razvili odnose između Sjeverne Koreje i Rusije", izvijestila je KCNA.

Fotografije državnih medija prikazuju ulice Pjongjanga sa portretima Putina i fasadu nedovršenog i napuštenog 101-spratnog piramidalnog hotela Ryugyong osvijetljenog ogromnom porukom "Dobrodošao Putin."

Protokol uključuje razgovore jedan na jedan između dvojice lidera, kao i svečani koncert, državnu večeru, počasnu gardu, potpisivanje dokumenata i izjavu za medije, izvijestila je ruska novinska agencija Interfax, citirajući Putinovog savjetnika za vanjsku politiku Yuri Ushakova.

U znak da Rusija, stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, preispituje svoj pristup prema Sjevernoj Koreji, Putin je pohvalio Pjongjang prije svog dolaska za otpor prema, kako je rekao, američkom ekonomskom pritisku, ucjenama i prijetnjama. Lideri su u razgovoru, kako prenose tamošnji mediji, najavili stvaranje "multipolarnog svijeta".

U članku na naslovnoj stranici glavnog sjevernokorejskog partijskog lista, Putin je obećao da će "razviti alternativne trgovinske i međusobne mehanizme nagodbe koji nisu pod kontrolom Zapada" i "izgraditi ravnopravnu i nedjeljivu sigurnosnu arhitekturu u Euroaziji."

Članak implicira da postoji prilika za ekonomski rast Sjeverne Koreje unutar anti-zapadnog ekonomskog bloka pod vodstvom Rusije, što je poruka koja će vjerovatno biti privlačna Kim Jong Unu, napisala je Rachel Minyoung Lee, analitičarka programa 38 North u Washingtonu.

"Ako Pjongjang vidi Rusiju kao održivog dugoročnog partnera za unapređenje svoje ekonomije - koliko god to nekima izgledalo iracionalno - postoji još manje poticaja za pokušaj poboljšanja odnosa sa Sjedinjenim Državama," rekla je u izvještaju.

Putin je također izdao predsjednički ukaz uoči posjete u kojem se navodi da Moskva želi potpisati "sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu" sa Sjevernom Korejom. Ushakov je rekao da će sporazum uključivati sigurnosna pitanja.

Ushakov je rekao da sporazum neće biti usmjeren protiv bilo koje druge zemlje, ali će "definisati perspektive za dalju saradnju".