Učestvuju na skupovima
3

Milijarderi u sukobu: Bivši vlasnik Dallas Mavericksa stao iza Harris, Musk podržava Trumpa

N. Ž.
Mark Cuban, Elon Musk (Foto: Reuters)
Mark Cuban, Elon Musk (Foto: Reuters)
Kamala Harris i Donald Trump već mjesecima vode predizbornu kampanju koja će kulminirati predsjedničkim izborima 5. novembra, a kako bi došli do pobjede, "zaposlili" su i dva milijardera - Marka Cubana i Elona Muska.

Cuban i Musk su poznati kao izrazito uspješni biznismeni koji su novac zaradili u tehnološkom sektoru, a dijele i aktivnost na društvenim mrežama.

Međutim, stoje na potpuno različitim stranama u kontekstu političke podjele u SAD-u. O Musku i njegovoj vezi s Trumpom, koja je sada prerasla i u direktna gostovanja na Trumpovim skupovima, dosta je već rečeno, ali se sada i Cuban aktivno uključio u kampanju za Harris.

Dok je Musk govorio na Trumpovom skupu u Pennslyvaniji, Cuban se pridružio kampanji Harris u Wisconsinu, a razmjenjivali su optužbe na račun kandidata kojeg ovaj drugi podržava.

Tako je bivši vlasnik NBA ekipe Dallas Mavericks za Trumpove ideje, vezane za tarife i ekonomiju, rekao da su "sulude", te da je "nevjerovatno" da Trump misli da će Kina plaćati takve cijene.

"To je isti čovjek koji je rekao da će izgraditi zid na granici s Meksikom i da će ga oni platiti", rekao je Cuban na događaju.

S druge strane, Musk je održao prvi solo skup u korist republikanskog kandidata, i to u ključnoj saveznoj državi Pennsylvanija.

Vlasnik Tesle i Space X-a je uporedio situaciju na granici SAD-a i Meksika sa "zombi apokalipsom", te je rekao da američki gradovi više nisu sigurni.

"Ako dobijemo još četiri godine ovoga, potpuno ćemo biti u 'Mad Maxu'. Pennsylvanija je ključna u ovim izborima, a ovi izbori će odlučit sudbinu SAD-a, a zajedno sa sudbinom Amerike, i sudbinu zapadne civilizacije", rekao je Musk.