Težak zločin
0

Militanti iz Balučistana u Pakistanu izveli 22 osobe i ubili ih nakon provjere lične karte

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Naoružani napadači ubili su najmanje 22 osobe u jugozapadnom Pakistanu nakon što su ih izbacili iz vozila i provjerili njihov identitet, kažu dužnosnici.

Napad se dogodio tokom noći na autocesti u pokrajini Balučistan gdje se snage sigurnosti bore protiv sektaškog, etničkog i separatističkog nasilja.

Naoružani ljudi provjeravali lične dokumente, navodno izdvajajući one iz Punjaba za strijeljanje, prije nego što su zapalili vozila, naveli su dužnosnici. Baloch Liberation Army (BLA), militantna skupina, rekla je da stoji iza napada u okrugu Musa Khel.

Ministar unutrašnjih poslova Mohsin Naqvi rekao je da su snage sigurnosti ubile 12 militanata u operacijama nakon napada, ali nije iznio dodatne pojedinosti.

U posljednja 24 sata, BLA je pokrenuo niz napada na više vladinih objekata - uključujući policijske postaje i kampove snaga sigurnosti širom pokrajine.

U Kalatu je 11 ubijeno, od kojih pet pripadnika osiguranja, a šest tijela je pronađeno u drugom okrugu u Balučistanu. Prema Najibullahu Kakaru, višem lokalnom dužnosniku, oko 30 do 40 militanata bilo je uključeno u Musa Khel.

"Zaustavili su 22 vozila. Vozila koja su putovala u i iz Punjaba su bila pregledana, a pojedinci iz Punjaba su identificirani i ubijeni." BLA je rekla da je ciljala vojno osoblje koje je putovalo u civilnoj odjeći, prenosi novinska agencija Reuters.

Prije napada, BLA je upozorio javnost Balučistana da se drži podalje od autoceste, dodajući da je njihova "borba protiv okupacijske pakistanske vojske".

"Preuzeli smo punu kontrolu nad svim glavnim autocestama diljem Balučistana potpuno ih blokirajući", dodaje se.

Mohsin Naqvi, ministar unutrašnjih poslova, rekao je da su napadi "dobro promišljen plan stvaranja anarhije u Pakistanu".

Premijer Shehbaz Sharif izrazio je "duboku žalost i osudu zbog terorističkog napada" u saopćenju koje je objavio njegov ured.

Balučistan je najveća pakistanska pokrajina, ali, iako ima više resursa od ostalih pokrajina, najmanje je razvijena.

BLA i drugi baloški separatisti intenzivirali su napade na Punjabce i Sinhdije iz drugih dijelova Pakistana koji rade u regiji. Također su ciljali na strane energetske kompanije koje optužuju za iskorištavanje regije bez dijeljenja dobiti.

U sličnom incidentu u aprilu ove godine, devet putnika iskrcano je iz autobusa u Balučistanu i ubijeno nakon što su im provjerene lične iskaznice. Nekoliko zapadnih zemalja, uključujući UK i SAD, proglasile su BLA globalnom terorističkom organizacijom.