Nakon oštrih kritika
15

Ministar odbrane SAD-a poništio sporazum o priznanju krivice za 11. septembar, sada je moguća i smrtna kazna

I. Sa.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki ministar odbrane Lloyd Austin opozvao je sporazum o priznanju krivice za organizatora napada 11. septembra i još dvojicu optuženih, ostavljajući time mogućnost smrtne kazne za njih.
Ovo se navodi u dopisu poslanom Susan Escallier koja nadgleda sudski postupak. Kratkotrajni dogovor uslijedio je 16 godina nakon što je počelo krivično gonjenje trojice muškaraca.

Escallier je u srijedu objavila da je potpisala ugovor sa Khalidom Sheikhom Mohammedom i dvojicom njegovih saučesnika Walidom Muhammadom Salihom Mubarakom Bin Attashom i Mustafom Ahmedom Adamom al-Hawsawijem. Advokati odbrane tražili su da muškarci dobiju doživotne kazne u zamjenu za priznanje krivice.

U dopisu od petka, američki ministar je napisao da zbog "značaja odluke o sklapanju pretpretresnih sporazuma sa optuženim u gore navedenom slučaju, odgovornost za takvu odluku treba da bude na meni kao nadređenom organu za sazivanje".

Vijesti o prvobitnom sporazumu o priznanju krivice izazvale su oštre kritike republikanskih zakonodavaca, uključujući Mitcha McConnella i JD Vancea koji su osudili sporazum te njujoršku kongresmenku Elise Stefanik koja je optužila Biden-Harris administraciju za "izdaju američkog Naroda"

Visoki zvaničnik Pentagona rekao je za New York Times da predsjednik i potpredsjednik nisu bili umiješani u Austinovu odluku da poništi kontroverzni dogovor.

Gotovo 3.000 ljudi u New Yorku, Virginiji i Pensilvaniji je ubijeno u napadima Al-Kaide koji su izazvali "rat protiv terorizma" i invazije na Afganistan i Irak.

Bili su to najsmrtonosniji napadi na američko tlo od japanskog napada na Pearl Harbour na Havajima 1941. godine, gdje je ubijeno 2.400 ljudi.