Bojkot u punom jeku
53

Ministri finansija eurozone razmatraju otkazivanje sastanka u Mađarskoj, problematičan odnos Orbana s Putinom

N. Ž.
Viktor Orban i Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Viktor Orban i Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Ministri finansija zemalja u kojima je euro zvanična valuta trebali su održati sastanak u Budimpešti narednog mjeseca, ali je zbog odnosa premijera Mađarske Viktora Orbana prema predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu upitno održavanje.

Kako piše Politico, citirajući izvore iz Brisela, sljedeće sedmice će se odlučiti da li će doći do sastanka, ali više ministara iz eurozone planira bojkotovati planirani događaj. Među njima su ministri iz Njemačke, Estonije, Finske i Litvanije.

Razlog je, kako ističu izvori za Politico, odluka Orbana da održava dobre odnose s Putinom nakon što je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu, koja traje od februara 2022. godine do danas.

Ministri finansija eurozone se, po pravilu, sastaju jednom mjesečno na različitim lokacijama u EU, s tim da se dva puta godišnje sastaju u zemlji koja presjedava unijom.

Ipak, Orbanov odnos prema Rusiji, zajedno s njegovim putovanjem u Kijev, Moskvu, Peking i SAD prošlog mjeseca gdje je bez autorizacije rekao da "predstavlja EU", mogao bi biti problem.

Već je nekoliko zvaničnika odbilo da dođe na sastanke u Budimpešti, a posebno se to odnosi na visoke zvaničnike Evropske komisije.