Najveća okeanska riba
26

Miroljubiva kit-ajkula napala Australku koja je razgledala koraljni greben Ningaloo

Dž. L.
Ilustracija/Shutterstock
Ilustracija/Shutterstock
Velika kit-ajkula napala je jednu Australku dok je ronila u blizini najdužeg koraljnog krebena Ningaloo na sjeverozapadu zemlje.

Australka je bila dio turističke grupe koja je razgledala koraljni greben kada joj je sleđa prišla inače miroljubiva okeanska riba i napala je, javlja BBC.

Plivanje s kit-ajkulama, jednim od najvećih riba u okeanu, inače važi za popularnu turističku aktivnost. Stoga je ova nesreća posebno zabrinula i turiste i vodiče.

Policija je saopćila da regulatori zaštite na radu istražuju incident s obzirom na to da se desio među turističkom grupom.

Hitna pomoć St. John saopćila je da je 29-godišnja Australka pretrpjela unutrašnje krvarenje i povrede gornjeg dijela trupa. Ona je u bolnici u Perthu u ozbiljnom, ali stabilnom stanju. Glasnogovornica bolnice istakla je kako je djevojku napala kit-ajkula, a ne kit, s obzirom na kruženje lažnih informacija.

Koraljni greben Ningaloo na obali Australije poznat je po svojoj raznolikosti morskog života i jedna je od najpoznatijih turističkih atrakcija države. Ekspedicije ronjenja na koraljnom grebenu i plivanja s kit-ajkulama su popularne. Uprkos njihovoj veličini, ove vrste morskog psa smatraju se sigurnim zbog njihove miroljubive prirode.