Zapaljive naprave
34

Misteriozni DHL-ovi paketi su ljetos izazvali paniku širom Evrope: Sada na vidjelo izlaze novi detalji

B. R.
Sumnjivi paketi pronađeni u DHL-ovim skladištima u Velikoj Britaniji i Njemačkoj (Foto: EPA-EFE)
Sumnjivi paketi pronađeni u DHL-ovim skladištima u Velikoj Britaniji i Njemačkoj (Foto: EPA-EFE)
Ako se utvrdi da Rusija stoji iza zapaljive naprave, kojom je u julu ove godine izazvan požar u dva skladišta svjetske špediterske kompanije DHL, to će biti dokaz da Moskva ima cilj ugroziti povjerenje u Zapad, mišljenja je jedan američki stručnjak.

Pretpostavlja se da opasni paketi, koji su bili u DHL-ovim skladištima, nisu prošli kroz sigurnosne provjere. Njemačke vlasti su ranije ove sedmice napomenule da su mogli biti oboreni avioni, kojima su se transportovali spomenuti paketi, a u kojima su bile zapaljive naprave.

Brandon Fried, izvršni direktor Asocijacije špeditera, koja predstavlja industriju aviotransporta u Sjedinjenim Američkim Državama, ovaj slučaj tumači kao zabrinjavajućim, s obzirom na to da postoji sumnja u umiješanost Rusije.

"Izgleda da je cilj jednostavno poremetiti lanac snabdijevanja, stvoriti haos i uplašiti ljude. Žele da ljudi izgube povjerenje u sistem", konstatirao je Fried, dodajući da je špediterska industrija od terorističkog napada 11. septembra 2001. na SAD razvija visoke sigurnosne standarde.

Britanska protuteroristička policija istražuje da li je incident u Birminghamu povezan s onim u Leipzigu, i to usred čvrste pretpostavke da su zapaljive naprave djelo ruskih špijuna.

Paket, koji se 22. jula zapalio u DHL-ovom skladištu u Birminghamu, u Veliku Britaniju je dovezen avionom. S druge strane, paket, koji se zapalio u DHL-ovom skladištu u Leipzigu, trebao je također avionom biti transportovan krajem jula iz Njemačke.

U DHL-u uvjeravaju da su u potpunosti radili u skladu sa sigurnosnim propisima.

Njemačke vlasti su krajem augusta upozorile na "nekonvencionalne zapaljive naprave", za koje se čini da su ih poslala fizička lica, a koje su iskorištene u nekoliko evropskih država. Ukazali su da bi moglo biti novih napada kaao bi se naštetilo špediciji širom Evrope.

Evropske obavještajne agencije upozoravaju na sve veći broj podmetanja požara, sabotaža, pa čak i ubistava, koje provode ruske obavještajne službe.

Šef britanske obavještajne agencije MI5 Ken McCallum je istakao da se čini da ruska obavještajna agencija GRU ima trajnu misiju stvaranja haosa na britanskim i evropskim ulicama te da provodi sve više nepromišljene operacije.

Općenito se smatra da su zapaljive naprave relativno nesofisticirane u odnosu na eksplozive, tako da njihova izrada ne zahtijeva visok nivo tehničkog znanja. Kako su objavili njemački istražitelji, svi do sada pronađeni sumnjivi paketi su sadržavali ili zapaljive elektronske naprave ili spremnike sa zapaljivom tečnošću, piše list Guardian.