Naslijeđeno bogatstvo
26

Mlada Austrijanka dozvolila sugrađanima da odluče kako podijeliti njenih 25 miliona eura

B. R.
Marlene Engelhorn (Screenshot: ORF)
Marlene Engelhorn (Screenshot: ORF)
Austrijanka Marlene Engelhorn je dozvolila grupi od 50 sugrađana da odrede kome će biti donirano njeno bogatstvo od 25 miliona eura, a koje je naslijedila. Novac će dobiti humanitarne organizacije i organizacije za zaštitu okoliša.
Neke od organizacija će dobiti po nekoliko stotina hiljada eura. Engelhorn je u Salzburgu formirala grupu 50 ljudi koja je šest vikenda razmatrala kako je najbolje podijeliti njeno bogatstvo. Riječ je o grupi nazvanoj "Dobro vijeće za preraspodjelu", a članovi grupe su izabrani nakon što je 31-godišnja Engelhorn preko pošte poslala 10.000 pozivnica na adrese širom Austrije.

Oni koji su nasumično izabrani da budu dio Vijeća imali su niz predavanja, a među kojima su bila predavanja iz filozofije i ekonomije kako bi donijeli što bolju odluku.

Marlene Engelhorn je potomak Friedricha Engelhorna koji je osnivač njemačke farmaceutske kompanije BASF. Američki poslovni magazin Forbes je bogatstvo porodice Engelhorn procijenio na 4,2 milijarde dolara.

U Austriji je porez na nasljedstvo ukinut 2008. godine, što ovu državu čini jednom od rijetkih evropskih država koje nemaju ovu vrstu poreza. Marlene Engelhorn je godinama vodila kampanju da njena zemlja uvede porez na bogatstvo, smatrajući da nije u redu da dobije bogatstvo koje nije zaradila.

Ranije ove godine je za njemačku novinsku agenciju DPA izjavila da će zadržati dio novca kako bi lakše izašla na tržište rada, prenosi Euronews.