Uključujući i Sarajevo
200

Mnogi gradovi tokom vikenda su se ujedinili u borbi za slobodu Palestine: Poruke mira sa svih kontinenata

S. Š.
Foto: V. D./Klix.ba
U gradovima širom evropskog kontinenta, uključujući Sarajevo, ali i zemalja na drugim kontinentima, jučer je većina građana bila ujedinjena kada se radilo o pitanje Palestine.
Naime, u subotu u predvečernjim satima u srcu Sarajeva jedna stvar je okupila mnoge građane čineći ovo jednim od najmasovnijih protesta za Gazu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Na ovim protestima, kao i na prethodnim, bilo je moguće vidjeti mnoštvo palestinskih zastava i transparente s porukama upućenim Izraelu i SAD-u. Poslate su poruke mira, ali i otpora, stoga su mnogi građani došli u arafatkama, koje su simbol palestinskog otpora.

Desetine propalestinskih demonstranata okupilo se u subotu u Parizu, tražeći rješenje za tekući rat i pozivajući na bojkot Izraela na Olimpijskim igrama.
Demonstranti su držali transparente na kojima su pozivali na "sankcije protiv izraelskih ratnih zločinaca", "Spasimo Palestinu" i "Zaustavimo genocid nad Palestincima". Mnogi su također izrazili bijes što su vidjeli zastavu Izraela na Olimpijskim igrama u Parizu.

Aktivisti kažu da su izraelski sportisti trebali da se takmiče sa neutralnim statusom poput onih iz Rusije i Bjelorusije nakon invazije na Ukrajinu.

Velika gomila okupila se u subotu i u centru Londona, tražeći okončanje rata koji je u toku.

Slični protesti organizovani su i u Jakarti, glavnom gradu Indonezije, gdje je akcenat stavljen na sjećanju na ubijenog političkog lidera Ismaila Haniyeha.

Podrška za Gazu čula se i iz Chicaga, New Yorka pa i Tokija.