Ko je Saltanat Nukenova
7

Mogu li ubistvo, astrolog i političar promijeniti loše zakone o nasilju Kazahstana?

I. Sa.
BBC/ Porodični materijal
BBC/ Porodični materijal
Suđenje za ubistvo bivšem ministru u Kazahstanu pratili su milioni ljudi, a ukazalo je na problem nasilja u porodici te nedovoljno stroge zakone o zaštiti žrtava.

Nakon što je jednom značajnom presudom nekadašnji moćni političar priveden odgovornim za ubistvo svoje supruge, donesen je i novi zakon, a postavilo se pitanje može li biti pravde za druge žrtve.

"Predstavljene činjenice su bile užasavajuće", glasile su riječi suda.

Bivši ministar ekonomije je pretukao Saltanat Nukenovu na smrt u napadu koji je djelomično bio vidljiv CCTV kamerama. Na njima se vidi kako Kuandyk Bishimbayev udara i vuče za kosu suprugu Saltanat.

Ono što se desilo u narednih 12 sati je manje poznato. Jedan snimak je snimio sam ministar i prikazan je na sudu te se čuje kako vrijeđa ženu i ispituje je o drugom muškarcu.

Na sudu su iznesene činjenice i da je Bishimbayev nekoliko puta nazvao gataru dok je njegova supruga ležala bez svijesti u VIP sobi, gdje nije bilo kamera.

Hitna pomoć je pozvana tek kasnije, a prema obdukciji, tada je već bila mrtva šest do osam sati.

Forenzičko vještačenje, detaljno opisano na sudu, pokazalo je da je Saltanat zadobila povredu mozga od vanjskih modrica, ogrebotina i rana, a na sudu je rečeno da je došlo i do davljenja.

Bishimbayev rođak Bakhytzhan Baizhanov je direktor kompleksa restorana u kojem je bivši ministar tukao ženu. Osuđen je na četiri godine zatvora zbog prikrivanja zločina. On je tvrdio kako je od njega traženo da obriše snimak.

Vrhovni sud u Astani je 13. maja osudio Kuandyka Bishimbayeva (44) na 24 godine zatvora zbog ubistva Saltanat Nukenove (31).

"Žene su i ranije vrištale, ali ih niko nije čuo"

Ali, u ovoj zemlji stotine žena umire svake godine jer ih je usmrtio njihov partner. Nasilnici su izvedeni pred lice pravde u samo jednom od četiri slučaja nasilja u porodici u zemlji, procjenjuju UN.

Mnoge žene su previše uplašene da bi istupile.

Kako kaže brat žrtve Aitbek, kazahstanske žene su "i ranije vrištale, ali ih se nikada nije čulo". Do sada.

Zakon promijenjen

Saltanat Nukenova je bila udata za Kuandyka Bishimbayeva manje od godinu dana kada ju je ubio.

Prema izvještajima, on je uhapšen 2017. godine pod optužbom za primanje mita i na kraju osuđen na 10 godina te je pušten nakon što je iza rešetaka proveo manje od tri godine.

U to vrijeme Saltanat je radila kao astrolog. Njen brat je rekao da je Saltanat odbila prvi poziv na sastanak svog muža, a onda je uslijedilo nešto što je nazvao "dugim i opsesivnim udvaranjem".

Slao joj je poruke u kojima je pisao da ne vjeruje medijima i svemu što je napisano o njemu. Vjenčali su se nakon nekoliko mjeseci zabavljanja. Nije trebalo dugo da krenu problemi.

O ovom slučaju se pričalo i putem društvenih mreža, dok je peticijom tražena reforma zakona o nasilju o porodici, do čega je i došlo 15. aprila.

Ranije se ovo krivično djelo smatralo građanskim prestupom. Slučajevi se sada mogu otvarati i bez prijave same žrtve.

A kako navodi BBC, ovaj zakon je tek početak koji pokazuje ljudima da čak i najmoćniji mogu biti pozvani na odgovornost.

Ovo suđenje će pokazati ljudima da je "u Kazahstanu zakon isti za sve i svi su jednaki od zakona pred suđenjem", rekao je Aitbek.