Princ Saudijske Arabije
0

Mohammed bin Salman otkazao dolazak u Rusiju, neće doći na samit BRICS-a

N. Ž.
Mohammed bin Salman (Foto: EPA-EFE)
Mohammed bin Salman (Foto: EPA-EFE)
Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman saopštio je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da neće prisustvovati samitu država članica BRICS-a, koji će se održati u Rusiji od 22. do 24. oktobra ove godine.

Kako je saopšteno iz ruskog ministarstva vanjskih poslova, devet od 10 država članica poslat će svoje lidere na ovaj samit, dok će Saudijsku Arabiju predstavljati ministar vanjskih poslova princ Faisal bin Farhan Al Saud.

BRICS su originalno osnovali Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, dok su u međuvremenu bloku pristupili Egipat, Etiopija, Iran i Ujedinjeni Arapski Emirati, dok se i Saudijska Arabija smatra članicom, iako nije prošla kroz formalni proces.

Inače, samit koji će se održati u Kazanu od 22. do 24. oktobra zanimljiv je i medijima u regionu, zbog činjenice da je Putin na isti pozvao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

U javnost je prvo izašla informacija da je Vučić, putem Aleksandra Vulina, odbio poziv, citirajući druge obaveze, sam lider Srbije je rekao da će "naknadno odlučiti da li će prisustvovati."