Masovna kampanja Moskve
27

Moldavija optužila Rusiju za "hibridni rat" pred održavanje predsjedničkih izbora

N. Ž.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Moldavske vlasti optužile su Rusiju za "hibridni rat", nakon što su zgrade ustavnog suda, javnog emitera i ministarstva rada ove države vandalizirane u prethodnih nekoliko dana.

Pored ovih incidenata, vlada u Chisinau je optužila Rusiju da vodi kampanju dezinformacija na društvenim mrežama, te da podriva demokratiju pred održavanje predsjedničkih izbora, zakazanih za 20. oktobar ove godine.

Prema stavu moldavskih zvaničnika, režimu u Moskvi smeta rad predsjednice Moldavije Maije Sandu, koja je zauzela otvoreno pro-zapadni kurs.

Najveći protivnik Sandu je Renato Usatii, koji otvoreno zastupa pro-ruske stavove. Prema navodima moldavskih zvaničnika, kampanja koja dolazi iz Rusije želi umjesto Sandu na čelo Moldavije postaviti Usatija, koji bi zauzeo drastično različit kurs politike ove države.

Treba istaći i činjenicu da jedan manji dio Moldavije zauzima regija Transnistrija, koja se de-facto nalazi pod kontrolom Rusije, a koju sve članice Ujedinjenih nacija smatraju dijelom Moldavije. Ova regija "priznanje" ima samo od Južne Osetije i Abkazije, također nepriznatih država pod ruskom kontrolom.

Moldavija je od početka ruske agresije na Ukrajinu, a pod vodstvom Sandu, zauzela jasan stav koji je usklađen s vanjskom politikom Evropske unije.