Odnos prema Gazi
58

Može li Kamala Harris izgubiti izbore zbog muslimanskih glasova u Michiganu?

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kamala Harris se suočava sa značajnim protivljenjem muslimanskih glasača u Michiganu, jednoj od "swing" država koja bi mogla odrediti ishod predsjedničkih izbora u SAD-u, piše Newsweek.

Michigan je "swing" savezna država s najvećom koncentracijom muslimanskih birača, grupe koja je većinom poduprla demokrate u nedavnim predsjedničkim utrkama. Međutim, veliki dio tih glasača otuđen je načinom na koji je Biden-Harris administracija rješavala humanitarnu krizu u Gazi.

Administracija predsjednika Joea Bidena čvrsto stoji uz Izrael u njegovom napadu na Pojas Gaze.

Na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u Chicagu u augustu, Harrisin iskaz podrške palestinskoj državnosti dobio je jedan od njenih najvećih pljeska na konvenciji. Međutim, tokom svog govora, potvrdila je svoju predanost sigurnosti Izraela, dok se također bavila ljudskom cijenom sukoba.

"Predsjednik Biden i ja radimo na okončanju ovog rata tako da Izrael bude siguran, da taoci budu oslobođeni, da patnja u Gazi prestane i da palestinski narod može ostvariti svoje pravo na dostojanstvo, sigurnost, slobodu i samoodređenje", rekla je.

"Potpredsjednica je dala nekoliko javnih izjava u kojima je podijelila svoju perspektivu i stav o ratu u Gazi otkako je nominovana. Kampanja se bavi muslimanskom i arapsko-američkom zajednicom na terenu, susrećući ih tamo gdje jesu", poručili su iz kampanje Harris.

Harrisina kampanja također je spomenula popis raznih podrška glavnih muslimanskih glasačkih grupa i dužnosnika, koji uključuje zastupnicu Ilhan Omar, demokratkinu iz Minnesote, državnog tužitelja Minnesote Keitha Ellisona, arapskog američkog aktivista iz Michigana Ismaela Ahmeda i američkog senatora Georgea Helmyja, demokrate iz New Jerseyja .

Harris je također dobila podršku Emgage Action, skupine koja "educira i mobilizira muslimanske američke glasače", Black Muslim Leadership Council i libanskih Amerikanaca za Harris, među ostalima.

Najnovija anketa u državama koje su ključne, koja uključuje i Michigan, otkriva da Harris vodi ispred bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, kandidata GOP-a, za oko 3 boda u Michiganu (49 do 46 posto), druge ankete prednost smanjuju čak na posto, pa čak i na samo 0,2 posto.

I Trump i Harris imaju problematičnu prošlost kada je u pitanju muslimansko stanovništvo u zemlji. Demokrate su izgubili ugled i potporu nakon što su podržali Izrael dok je Trump donio zabranu putovanja u sedam arapskih zemalja s dominantnim muslimanskim stanovništvom gotovo odmah nakon što je preuzeo dužnost 2017. godine.

U međuvremenu, nezadovoljstvo među muslimanskim biračima u Michiganu zbog načina na koji su Biden i Harris postupali s Gazom dovelo je do značajnog prosvjednog glasanja "Neopredijeljeno" tokom predizbora Demokratske stranke.

Biden je potpuno izgubio od "Neopredijeljeno" u Dearbornu, prvom američkom gradu s većinskim arapskim stanovništvom i domu najveće džamije u Sjevernoj Americi.

Grupa "Napustite Harris", produžetak Saveza za građanska prava Amerike, navela je administrativnu "politiku smrti u Gazi" kao jedan od svojih pokretačkih motiva da "kazni Harrisa". Grupa je umjesto toga podržala kandidatkinju Zelene stranke Jill Stein za predsjednicu.

Međutim, Trump je napravio iznenađujući napredak zahvaljujući velikoj podršci gradonačelnika Amera Ghaliba iz Hamtramcka, Michigan, jedinog grada u SAD-u, s isključivo muslimanskom vladom i prvom populacijom s muslimanskom većinom u zemlji.

Ghalib, demokrat, objavio je na Facebooku da "izgleda dobro" za Trumpa dok je najavljivao svoju "podršku i podršku bivšem, i nadamo se, sljedećem predsjedniku Sjedinjenih Država".

U isto vrijeme, Harris je dobila podršku od trojice gradskih vijećnika Hamtramcka: Mohammeda Alsomirija, Mohammeda Hassana i Muhitha Mahmooda, od kojih su svi rekli da im se Trumpova kampanja obratila nekoliko puta u proteklih nekoliko mjeseci u nadi da će dobiti njihovu podršku, prema za The Detroit News.

Prema nacionalnom popisu stanovništva SAD-a iz 2020., oko 4,5 miliona američkih građana izjašnjavaju se kao muslimani, od čega oko četvrt miliona živi u Michiganu.

Michigan je na predsjedničkim izborima 2016. pripao Trumpu s razlikom od nešto manje od 11.000 glasova, dok je Biden osvojio državu 2020. za oko 154.000 glasova.

Michigan je jedna od država "Plavog zida" koja je slavno glasala za demokrate tijekom razdoblja od 30 godina sve dok se činilo da ga Trump nije razbio 2016. godine, osvojivši Wisconsin, Michigan i Pennsylvaniju.

Biden je vratio tu podršku 2020. godine, a politički analitičari te države ponovno vide kao najjasniji put do pobjede za Harrisa. Neuspjeh u pobjedi u tim državama bi Harrisu nevjerovatno otežao pobjedu na izborima.