Odgovorio Stoltenberg
10

Može li Ukrajina sa okupiranim teritorijama postati članica NATO-a?

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Jens Stoltenberg, koji će uskoro otići s mjesta generalnog sekretara NATO-a, objasnio je da je na državama članicama NATO-a da odluče hoće li pozvati Ukrajinu da se pridruži Alijansi dok je dio njene teritorije okupiran.

Stoltenberg je izjavio da bi saveznici iz NATO-a trebali biti ti koji odlučuju "kako članstvo treba primijeniti ili funkcionirati za Ukrajinu".

"Naravno, ako kažemo da je jedini način da Ukrajina postane članica da se rat završi i da Ukrajina ima punu kontrolu nad cijelom ukrajinskom teritorijom, onda dajemo ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu sve poticaje da pronađe način da se rat nastavi", rekao je Stoltenberg.

Kako dodaje, njegova glavna poruka je da su sigurnosne garancije NATO-a način da se osigura trajni i pravedni mir za Ukrajinu.

Upitan da li Ukrajina može postati članica NATO-a sa djelimično okupiranim teritorijama, Stoltenberg je odgovorio da "o tome odlučuju NATO saveznici".

"I naravno, na saveznicima iz NATO-a je da odluče da li se garancije iz člana 5. mogu primjenjivati na dijelove ukrajinske teritorije", naglasio je Stoltenberg.