Spasila ga obalska straža
14

Muškarac bježeći od uragana Milton plutao okeanom na frižideru, preživio zahvaljujući prsluku

S. Š.
Amerikanac preživio što bi rijeko ko (Izvor: X)
Amerikanac preživio što bi rijeko ko (Izvor: X)
Muškarac koji je pronađen kako pluta na frižideru desetinama kilometara od obale zaljeva Floride je spašen zahvaljujući pripadnicima obalske straže Sjedinjenih Američkih Država.

Posada helikoptera Air Station Miami 65 spasila je čovjeka koji se nalazio 50-ak kilometara od Longboat Keya, grada duž centralno-zapadne obale države.

Obalska straža je rekla da su bili u kontaktu s tim muškarcem u srijedu navečer, nekoliko sati prije nego što je uragan Milton stigao na kopno, ali da su izgubili kontakt s njim u 18:45 po istočnom vremenu.

"Ovaj čovjek je preživio nešto što nije moguće ni u najluđim scenarijima", kazao je potpukovnik Obalske straže.

Kako je dalje dodao potpukovnik Dan Grady, muškarac je plutajući na frižideru preživio zahvaljujući prsluku za spašavanje, a na otvorenom okeanu se susreo sa vjetrom brzine i do 90 kilometara na sat.

Milioni stanovnika u regiji dobili su naredbu za evakuaciju, a ljudi su se od početka sedmice premještali u evakuacijske centre. Neke zajednice koje su se našle na putu Miltona još uvijek se oporavljaju od posljedica uragana Helene, koji je krajem septembra pustošio od Floride do Virdžinije. DeSantis je izjavio da bi, prema prvim procjenama, posljedice Miltona trebale biti manje nego one od Helene.

SAD ove godine prolazi kroz izuzetno dramatičnu sezonu uragana, jer je od početka ljeta pet uragana pogodilo američko kopno. Prema riječima klimatologa, prijetnju uragana pogoršavaju klimatske promjene uzrokovane sagorijevanjem fosilnih goriva. Upozoravaju da će ove oluje postajati sve jače i donositi sve više padavina.