Prvo zagrlio kćerku
0

Muškarac, osuđen jer je njegova kćerka crtala antiratni crtež, oslobođen iz ruskog zatvora

I. Sa.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Muškarac koji je pritvoren u Rusiji nakon što je njegova kćerka nacrtala "antiratnu sliku" je pušten iz kaznene kolonije.

Crtež sa frazama "Ne ratu" i "Slava Ukrajini", kćerke Alekseja Moskaljeva Maše je prijavljen policiji 2022. godine.

On je kasnije optužen da je više puta kritikovao rusku vojsku na društvenim mrežama, a u martu 2023. osuđen na dvije godine zatvora zbog diskreditacije vojske.

Foto: Olga Podolskaya
Foto: Olga Podolskaya

Na snimku objavljenom na internetu se vidi kako je napustio kaznenu koloniju u regionu Tula i zagrlio svoju kćerku, dok je još uvijek nosio zatvorsku uniformu.

Moskalev je opisao kako je proveo dva mjeseca u kaznenoj ćeliji dok je bio zatočen.

"To je bila mučilište. Prvo, ćelija je bila dva metra puta jedan, da li razumijete šta je to? Sjedio sam sam, onda su ubacili drugu osobu. I nas dvoje smo sjedili u ćeliji dimenzija dva puta metar. Podovi su bili truli, pacovi su bili posvuda, dolazili su iz kanalizacije", naveo je on.

Foto: OVD-Info
Foto: OVD-Info

"Slava Ukrajini"

Problemi porodice počeli su 2022. godine nakon što je Maša (12) nacrtala ukrajinsku zastavu sa natpisom "Slava Ukrajini", rakete i rusku zastavu sa frazom "Ne u rat!".

Moskalev je rekao da je škola prijavila crtež njegove kćerke policiji. Nakon toga je kažnjen zbog antiratne objave na društvenim mrežama.

Ali, nakon pretresa njegovog stana u decembru te godine, optužen je po krivičnom zakonu jer je već bio osuđivan za slično djelo. Vlasti su odvojile Mašu od oca i smjestile je u dječji dom, a kasnije i pod starateljstvo njene majke koja je otuđena.

Moskalev je osuđen na dvije godine zatvora u martu 2023. godine. On nije prisustvovao izricanju presude jer je izbjegao kućni pritvor i pobjegao iz zemlje u susjednu Bjelorusiju. Kasnije je priveden i izručen nazad u Rusiju.