Hrabar potez
57

Muškarac u Kini uhapšen dok je pokušao da u hlačama prokrijumčari više od 100 zmija

F. H.
Foto: Kineska carina
Foto: Kineska carina
Čovjek je uhvaćen u pokušaju pkrijumčarenja više od 100 živih zmija u kontinentalnu Kinu trpajući ih u svoje hlače, prema carinskim vlastima te zemlje.

Carinici su zaustavili neimenovanog putnika dok je pokušavao iskliznuti iz poluautonomnog Hong Konga u pogranični grad Shenzhen, objavila je kineska carina u utorak.

“Nakon pregleda, carinici su otkrili da su džepovi hlača koje je nosio putnik bili upakirani sa šest platnenih vrećica s vezicom i zalijepljeni trakom. Nakon otvaranja, svaka vrećica je sadržavala žive zmije u svim oblicima, veličinama i bojama", dodaje se.

U saopćenju se navodi da su policajci zaplijenili 104 gmaza, uključujući mliječne zmije i kukuruzne zmije, od kojih su mnoge bile neautohtone vrste.

Popratni video prikazuje dva granična agenta kako vire u prozirne plastične vrećice pune migoljivih crvenih, ružičastih i bijelih zmija.

Kina je jedno od najvećih svjetskih središta trgovine životinjama, no vlasti su se posljednjih godina suzbile s ilegalnom trgovinom. Državni zakoni o biološkoj sigurnosti i kontroli bolesti zabranjuju ljudima unos alohtonih vrsta bez dopuštenja.

"Oni koji prekrše pravila bit će ... odgovorni u skladu sa zakonom", rekla je carinska uprava, ne precizirajući kaznu za čovjeka, prenosi The Guardian.