Presuda na daljinu
6

Muškarac u Singapuru osuđen na smrt putem videopoziva na Zoomu

Dž. L.
Ilustracija/Pixabay
Ilustracija/Pixabay
Jedan muškarac u Singapuru osuđen je na smrt putem videopoziva na Zoomu s obzirom da je zemlja i dalje pod blokadom zbog pandemije koronavirusa.

Punithan Genasan (37) osuđen je na smrtnu kaznu zbog učešća u slučaju povezanom s narkoticima koji se desio 2011. godine. Ovo je prvi slučaj u gradu u kojem je iznesena presuda na daljinu, i to putem video aplikacije, piše BBC.

Aktivisti koji se bore za ljudska prava osudili su ovaj čin kazavši da je "gnusno" izreći smrtnu kaznu u vrijeme kada se cijeli svijet bori s pandemijom.

Veliki broj sudskih ročišta u Singapuru odgođen je barem do 1. juna, kada će biti ukinute neke od restriktivnih mjera zbog koronavirusa. Ipak, suđenja za slučajeve koji su se smatrali hitnim, vođena su na daljinu.

"Radi sigurnosti svih koji su uključeni u postupak, rasprava protiv Punithana Genasana provedena je kroz videokonferencije", izjavio je Reutersu glasnogovornik vrhovnog suda u Singapuru.

Genasanov advokat Peter Fernando rekao je da njegov klijent razmatra pokretanje žalbe.

Singapur ima politiku nulte tolerancije na ilegalne droge. U 2013. godini pogubljeno je 18 ljudi zbog neovlaštene proizvodnje i prometa opojnih droga, podaci su Amnesty Internationala. Od tih 18, 11 ih je optuženo za krivična djela povezana s drogom.