Pitanje Palestine
0

Muslimanski glasači u SAD-u masovno okreću leđa Kamali Harris, sve veća podrška za Jill Stein

F. H.
Jill Stein (Foto: EPA-EFE)
Jill Stein (Foto: EPA-EFE)
Muslimanski i arapski birači u SAD-u frustrirani bezuvjetnom podrškom Izraelu, koji čini ratne zločine u Gazi, odmiču se od demokratske predsjedničke kandidatkinje Kamale Harris kako bi podržali Jill Stein, što bi moglo zadati ozbiljan udarac Kamali Harris u ključnim državama.

Podaci Vijeća za američko-islamske odnose (CAIR) objavljeni ovog mjeseca temeljeni na anketi krajem augusta pokazuju da je u Michiganu, domu velike arapsko-američke zajednice, 40 posto muslimanskih birača poduprlo Stein iz Zelene stranke.

Republikanski kandidat Donald Trump dobio je 18 posto, dok Kamala Harris zaostaje s 12 posto.

Stein vodi Harris među muslimanima u Arizoni i Wisconsinu, ključnim državama s velikim muslimanskim stanovništvom u kojima je Biden pobijedio Trumpa 2020. s malom razlikom.

Harris je bila vodeći izbor muslimanskih birača u Georgiji i Pennsylvaniji, dok je Trump prevladao u Nevadi s 27 posto, neposredno ispred Kamale Harris s 26 posto, prema anketi CAIR-a od 1155 muslimanskih glasača diljem zemlje. Sve su to države bojnog polja koje su na nedavnim izborima imale tijesnu razliku.

Biden je pobijedio među muslimanima na izborima 2020., kojemu se u nekim izlaznim anketama pripisuje više od 80% njihove podrške, ali muslimanska podrška demokratima naglo je pala od izraelskih napada u Gazi koji su trajali gotovo godinu dana.

Oko 3,5 miliona Amerikanaca izjavilo je da su porijeklom s Bliskog istoka u popisu stanovništva u SAD-u 2020., prvoj godini kada su zabilježeni takvi podaci. Iako čine oko 1 posto ukupne populacije SAD-a od 335 miliona, njihovi bi se glasači mogli pokazati ključnima u utrci za koju ankete pokazuju da je tijesna.

Harris je u utorak pozvao na prekid rata između Izraela i Gaze i povratak talaca koje drži Hamas u Gazi. Također je rekla da Izrael ne smije ponovno okupirati palestinsku enklavu i podržala rješenje s dvije države.

Ali na sastancima iza zatvorenih vrata u Michiganu i drugdje, dužnosnici Harrisine kampanje odbili su apele da se zaustave ili ograniče isporuke američkog oružja Izraelu, kažu čelnici zajednice.

"Desetljeća organiziranja zajednice i građanskog angažmana i mobilizacije nisu se očitovala u nikakvu korist. Mi smo dio strukture ove zemlje, ali naše brige nisu uzete u obzir", rekla je Faye Nemer, osnivačica MENA američke privredne komore sa sjedištem u Michiganu za promicanje trgovine SAD-a s Bliskim istokom.

Stein vodi agresivnu kampanju za Gazu, dok se Trumpovi predstavnici sastaju s muslimanskim skupinama i obećavaju brži mir nego što Harris može postići.

Harrisina kampanja odbila je komentarisati dinamiku pomaka; dužnosnici zaduženi za komunikaciju s muslimanima nisu bili dostupni za intervjue.

Steinina utrka 2016. završila je s nešto više od 1 posto glasova, no neki su demokrati okrivili nju i Zelenu stranku za oduzimanje glasova demokratkinji Hillary Clinton. Ankete ne daju Steinu šanse za pobjedu 2024.

Ali njena podrška trajnom prekidu vatre u Gazi, trenutnom embargu SAD-a na oružje Izraelu i studentskim pokretima kako bi se univerziteti prisilila da se odreknu ulaganja u oružje učinili su je zvijezdom u propalestinskim krugovima. Njen kandidat za potpredsjednika Butch Ware, profesor na Univerzitetu California u Santa Barbari, je musliman.

Ovaj mjesec Stein je govorila na ArabConu u Dearbornu, Michigan, godišnjem okupljanju arapskih Amerikanaca i bila je prikazana na naslovnici The Arab American News pod naslovom "Izbor 2024." Prošle sedmice u intervjuu za The Breakfast Club, njujorški radijski program, rekla je: "Svaki glas dat našoj kampanji je glas protiv genocida", optužbe koju Izrael poriče.

Trumpov tim vodi kampanju za arapsko-američke glasove U isto vrijeme, Trumpov tim bio je domaćin desecima osobnih i virtualnih događaja s arapskim Amerikancima i muslimanima u Michiganu i Arizoni, rekao je Richard Grenell, Trumpov bivši vršitelj dužnosti direktora Nacionalne obavještajne službe.

"Arapsko-američki čelnici u Detroitu znaju da je ovo njihov trenutak da pošalju snažnu poruku demokratskoj stranci da ih ne treba uzimati zdravo za gotovo", rekao je Grenell. Trump je rekao da će osigurati više arapsko-izraelskih mirovnih sporazuma.

Trumpov domet i Steinova privlačnost mogli bi se pretvoriti u brojke koje bi mogle ugroziti Harrisa. Stranka zelenih nalazi se na većini državnih listića, uključujući sve ključne države koje bi mogle odlučiti izbore, osim Georgije i Nevade, gdje stranka traži da bude uključena.

Biden je pobijedio Trumpa 2020. za samo nekoliko hiljada glasova u nekim državama, dijelom zahvaljujući potpori arapskih i muslimanskih glasača u državama u kojima su koncentrirani, uključujući Georgiju, Michigan, Pennsylvaniju i Wisconsin.

Biden je osvojio Michigan sa 154.000 glasova 2020., ali je Trump tamo pobijedio demokratkinju Hillary Clinton za manje od 11.000 glasova 2016. Država je dom preklapajućih skupina od više od 200.000 registriranih glasača koji su muslimani i 300.000 koji su prijavili podrijetlo s Bliskog istoka i Sjeverna Afrika.

U Philadelphiji, koja ima veliku muslimansku crnu populaciju, aktivisti su se pridružili nacionalnoj kampanji "Napustite Harris".