Ankara zabrinuta
1

MVP Turske: Američko priznavanje genocida nad Armencima narušit će odnose dviju zemalja

S. M.
Mevlut Cavusoglu (Foto: EPA-EFE)
Mevlut Cavusoglu (Foto: EPA-EFE)
Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu rekao je u utorak da će svaki potez američkog predsjednika Joea Bidena da zločine nad Armencima koje je počinilo Osmansko carstvo 1915. godine prizna kao genocid dodatno naštetiti već zategnutim vezama između dva saveznika u NATO-u.

Turska prihvata da su mnogi Armenci koji su živjeli u Osmanskom carstvu ubijeni u sukobima s osmanskim snagama tokom Prvog svjetskog rata, ali osporava brojke i poriče da su ubistva sistematski organizovana i da predstavljaju genocid.

Komemoracije ubijenim održavaju se širom svijeta svakog 24. aprila.

Odluka o priznavanju armenskog genocida već decenijama se blokira u Kongresu SAD-a, a i američki predsjednici su se suzdržavali da zločin tako nazovu, zabrinuti zbog mogućeg udaljavanja Turske te intenzivnog lobiranja Ankare.

Nakon što su ministra Cavusoglua pitali da li će Biden prepoznati zločin nad Armencima kao genocid, on je rekao da Sjedinjene Države "moraju poštovati međunarodno pravo".

"Izjave koje nisu pravno obavezujuće neće imati koristi, ali će naštetiti vezama", rekao je Cavusoglu te dodao da je odluka na SAD-u želi li ugroziti odnose s Turskom.

Američki senat je 2019. godine donio neobavezujuću rezoluciju kojom su masovna ubistva nazvana genocidom, historijskom odlukom koja je razbjesnila Tursku.

Veze između Ankare i Washingtona zategnute su zbog mnogih pitanja, od turske nabavke ruskih odbrambenih sistema S-400 do političkih razlika o pitanju Sirije, ljudskih prava i pravnih pitanja.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan uspostavio je bliske veze s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, ali još nije razgovarao s Bidenom otkako je postao predsjednik 20. januara. Ipak, dužnosnici dviju zemalja su razgovarali nakon dolaska Bidena na mjesto predsjednika.