Četvrti dan ofanzive
5

Na društvenim mrežama objavljen snimak ukrajinskih vojnika koji tvrde da su osvojili grad u Rusiji

S. M.
Na društvenim mrežama širi se videosnimak na kojem se navodno nalaze ukrajinski vojnici u ruskom gradu Sudža u Kurskoj oblasti. Vojnici na snimku tvrde da je grad osvojen, ali autentičnost snimka još nije zvanično ili nezavisno potvrđena.

Na snimku se vojnici predstavljaju kao pripadnici 99. bataljona 61. mehanizovane brigade ukrajinske vojske, navodeći da se nalaze u gradu Sudža.

"Želim vam zdravlje iz Sudže, pod kontrolom je Ukrajinaca. Grad je miran, zgrade su netaknute. Strateški cilj, zgrada Gazproma, pod kontrolom 99. mehanizovane brigade. Slava Ukrajini", kazao je jedan od vojnika.

Oružane snage Ukrajine već četvrti dan vrše ofanzive operacije na ruskoj teritoriji u Kurskoj oblasti.

Ukrajinci su prije ulaska u grad zauzeli naselja koja okružuju Sudžu, koji je ruska vojska navodno napustila.

Ranije je rusko ministarstvo odbrane objavilo da se ukrajinske snage nalaze u predgrađu Sudže.

Ministarstvo je saopćilo da su ruske snage izvele napad na Ukrajince u blizini naselja Darjino, Gogolevka i Melevoj u okrugu Sudže.

Informacije koje stižu sa fronta do sad su uglavnom dolazile od ruskih ratnih blogere. Oni tvrde da se Ukrajinci nalaze u naselju Myrnyi sjeverno od Sudže.

Također, ukrajinski ratni blogeri objavili su ranije da su Ukrajinci osvojili selo Goncharovka koje se nalazi južno od Sudže.