Brojne špekulacije
13

Na sjeveru Irana podrhtavalo tlo: Da li je Teheran izveo prvi nuklearni test?

B. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Napetosti između Izraela i Irana pojačane su zbog špekulacija da nedavni potres u Iranu nije bio prirodna katastrofa, već rezultat tajnog podzemnog nuklearnog testa.

U subotu navečer, nešto prije 22 sata, tlo u iranskoj provinciji Semnan počelo je podrhtavati. Prema podacima seizmološkog centra Univerziteta u Teheranu, zemljotres magnitude 4,4 pogodio je područje grada Aradan, a potres se osjetio i u istočnim dijelovima Teherana.

Međutim, za razliku od uobičajenih izvještaja o prirodnim katastrofama, ovaj događaj brzo je prerastao u temu brojnih online spekulacija. Sve je više onih koji smatraju da ovaj zemljotres možda nije bio prirodan, već rezultat podzemnog nuklearnog testa.

Ove špekulacije dolaze u trenutku kada su tenzije između Izraela i Irana na vrhuncu, prvenstveno zbog iranskog nuklearnog programa, koji Izrael vidi kao egzistencijalnu prijetnju. Špekulacije su dodatno intenzivirana činjenicom da se potres dogodio blizu ključnih nuklearnih postrojenja, poput Natanza i Fordowa, gdje Iran obogaćuje uran.

Iako je u protekle dvije decenije izraelska vojska razvijala planove za potencijalne udare na iranska nuklearna postrojenja, postavlja se pitanje da li Izrael može izvesti takvu operaciju bez pomoći Sjedinjenih Američkih Država.

Američka "bunker-busting" tehnologija, koja je neophodna za uništavanje podzemnih objekata.

Dok zvaničnici još uvijek istražuju uzroke ovog događaja, a društvene mreže preplavljuju teorije zavjere, analitičari upozoravaju da bi potvrda o nuklearnom testu drastično eskalirala napetosti na Bliskom istoku.

U ovom trenutku, zvanične potvrde nema, ali špekulacije nastavljaju rasti, dok međunarodni akreri prate situaciju s povećanom pažnjom. Ako se pokaže da iza podrhtavanja tla stoji nešto drugo osim prirodnog fenomena, to bi potpuno izmijenilo "pravila igre" na Bliskom istoku.