Tvrde američki mediji
77

Nakon dugog čekanja, u Ukrajinu stigli prvi primjerci moćnog američkog aviona F-16

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Prva isporuka borbenih aviona F-16 od NATO saveznika stigla je u Ukrajinu, u dugo očekivanom potezu koji bi mogao povećati sposobnost ratom razorene nacije da odbije ruske napade.

Rok za prijenos ratnih aviona američke proizvodnje bio je kraj ovog mjeseca i on je ispoštovan, tvrde upućeni koji su željeli ostati anonimni. Broj aviona je mali, rekli su.

Nije jasno hoće li ukrajinski piloti, koji su prošlih mjeseci trenirali sa svojim zapadnim saveznicima, moći odmah upotrijebiti ratne avione ili će proces potrajati duže, piše Bloomberg.

Glasnogovornica ukrajinskog ministarstva odbrane Diana Davitjan odbila je komentirati.

Trebalo je više od godinu dana da se dođe do ovoga. Predsjednik Joe Biden odustao je od svog protivljenja slanju F-16 u Ukrajinu u maju 2023., nakon opetovanih molbi predsjednika Volodimira Zelenskog i NATO saveznika da dopuste njihov transfer.

To je uslijedilo uz intenzivnu raspravu o tome hoće li F-16 dati Ukrajini ikakvu odlučujuću prednost. Piloti veterani rekli su Bloombergu prošlog maja da avioni neće promijeniti igru ​​kako Ukrajina tvrdi.

Taj je potez ometen kašnjenjima, pitanjima oko rezervnih dijelova i jezičnom barijerom između ukrajinskih pilota i njihovih stranih instruktora. Planeri su također zabrinuti da zemlja nema dovoljno pista - a one koje ima su ranjive na ruske napade.

Do sada su ukrajinski piloti trenirali s F-16 u inostranstvu, uključujući i SAD. U međuvremenu se bojno polje promijenilo, obje strane se sve više oslanjaju na jeftine bespilotne letjelice, a Rusija jača svoju protuzračnu odbranu.

Čak i ako je isprva malen, prijenos aviona trebao bi s vremenom pomoći Kijevu da izgradi kapacitete za smanjenje ruske zračne nadmoći, što je omogućilo Kremlju da desetkuje energetsku infrastrukturu zemlje, što je dovelo do stalnih nestanka struje.