Šta su američki planovi?
81

Nakon glasina o napadu oglasili se Huti: Budni smo i spremni za sve opcije

B. H.
Screenshot: X.com
Screenshot: X.com
Snage jemenskih Huta objavile su da su mornaričke snage u nedjelju uspjele izvesti vojnu operaciju gađajući kontejnerski brod Maersk Hangzhou, koji je išao prema Izraelu. Poručili su da su spremni odgovoriti na svaki mogući napad.
Oružane snage Huta potvrdile su u saopćenju objavljenom danas da je operacija ciljanja uslijedila nakon što je posada broda odbila odgovoriti na pozive upozorenja jemenskih pomorskih snaga.

Istaknuto je da jemenske oružane snage, potvrđuju da "američki neprijatelj snosi posljedice ovog zločina i njegovih reperkusija", i da njegovi vojni pokreti u Crvenom moru radi zaštite izraelskih brodova neće spriječiti Jemen da izvrši svoju vjersku, moralnu i humanitarnu dužnost u podršci i pobjedi Palestine i Gaze.

"Također pozivamo ostale zemlje da se ne upuštaju u opasno američko ponašanje jer će to imati negativne posljedice koje mogu utjecati na sve. Jemenske oružane snage potvrđuju ono što je navedeno u njihovim prethodnim izjavama o sprečavanju prolaska svih izraelskih brodova, ili onih koji idu prema lukama okupirane Palestine, uz punu brigu za pomorski promet prema svim odredištima osim izraelskog entiteta", poručio je glasnogovornik Huta Yahya Saree.

Hutske oružane snage savjetuju svim zemljama da ne budu uvučene u američke planove s ciljem rasplamsavanja sukoba u Crvenom moru.

"Nećemo oklijevati suprotstaviti se svakoj agresiji na našu zemlju i naš narod. Oružane snage Jemena pozivaju sinove našeg velikog jemenskog naroda i sve slobodne ljude naše arapske i islamske nacije da budu budni i spremni na sve opcije kako bi se suprotstavili američkoj eskalaciji u podršci zločinačkom cionističkom entitetu i ohrabrivanju istog", poručili su na kraju Huti.

Podsjećamo, britanski Times je objavio da se britanska vojska se priprema pokrenuti val zračnih napada protiv Hutija. Navodno će u napadu učestvovati američki i britanski avioni.