Moguće primirje?
20

Nakon masovnih protesta, izraelski tim odlazi na pregovore: Netanyahuova lista izazvala bijes

I. Sa.
(Foto: EPA-EFE)
Izraelski pregovarački tim na čelu sa šefom Shin Betom odlazi u Kairo na razgovore o sporazumu povodom razmjene taoca između Izraela i Gaze.

Egipat je poslao poruku Izraelu da će Kairo, ako se postigne sporazum o taocima i prekidu vatre, raditi sa Sjedinjenim Američkim Državama kako bi pomogao u izgradnji visokotehnološke podzemne barijere kako bi se spriječilo krijumčarenje oružja u Gazu, prenosi Army Radio.

Prema izvještaju, Egipat kaže da bi radovi na barijeri mogli početi čim prođu prvi dani potencijalnog primirja.

Vojnici su otkrili najmanje 25 prekograničnih tunela za krijumčarenje između Egipta i Gaze. Postojanje nekih tunela bilo je od ranije poznato IDF-u, a drugi su otkriveni kada su trupe ušle u granično područje.

Masovni protesti u dva grada

Hiljade antivladinih demonstranata marširalo je u nedjelju navečer do rezidencije izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u Jerusalemu, na kraju dana demonstracija u cijeloj zemlji kojim se obilježava devet mjeseci od 7. oktobra.

Pozvali su na hitne izbore i dogovor koji će olakšati oslobađanje taoca koje Hamas drži u Gazi.

Protestnim činovima u dva najnaseljenija grada Izraela prethodio je "dan akcije" širom zemlje, tokom kojeg su demonstranti blokirali autoputeve i održavali skupove ispred domova ministara vlade, uključujući izraelskog ministra odbrane Yoava Gallanta, ministra vanjskih poslova Israela Katza i Knesseta Govornik Amir Ohana.

Netanyahuova lista izazvala bijes

Uoči odlaska izraelskog pregovaračkog tima na dalje pregovore o taocima u Kairu i Dohi kasnije ove sedmice, izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u nedjelju navečer predstavio listu, kako je rekao, izraelskih zahtjeva o kojima se ne može pregovarati.

On uključuju garanciju da bi Izrael mogao nastaviti borbe, što bi trebalo ispuniti u slučaju oslobađanja taoca i sporazuma o prekidu vatre s Hamasom.

Netanyahuova izjava, u ključnoj fazi prije nastavka pregovora, izazvala je bijes, kako u Izraelu, tako i među posrednicima, a neki su ga optužili da pokušava sabotirati teško postignut napredak.

Obnovljeni pregovori u Egiptu i Kataru uslijedili su nakon što je grupa Hamas u subotu izjavila da je spremna razgovarati o sporazumu o taocima i okončanju rata u Gazi bez unaprijed obećanja Izraela o "potpunom i trajnom prekidu vatre", narušavanju sa pozicije koju je imao u svim prethodnim pregovorima od novembra.