u provinciji Guangdong
50

Nakon oštrih kritika iz NATO-a, Kina i Rusija počele pomorsku vježbu: "Ne donosite haos u Aziju"

I. Sa.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Kineske i ruske pomorske snage započele su u nedjelju zajedničku vježbu u vojnoj luci na jugu Kine, nekoliko dana nakon što su saveznici iz NATO-a nazvali Peking "odlučujućim pokretačem" rata u Ukrajini.

Kinesko ministarstvo odbrane navelo je u kratkom saopćenju da su snage s obje strane nedavno patrolirale zapadnim i sjevernim Tihim okeanom i da operacija nema nikakve veze s međunarodnim i regionalnim situacijama te da "nije ciljala nijednu treću stranu".

Vježba, koja je počela u provinciji Guangdong i trajat će do sredine jula, imala je cilj pokazati sposobnosti mornarice u rješavanju sigurnosnih prijetnji i očuvanju mira i stabilnosti na globalnom i regionalnom nivou, izvijestila je u subotu državna televizija CCTV, dodajući da će uključuju antiraketne vježbe, udare s mora i protuzračnu odbranu.

Novinska agencija Xinhua izvijestila je da su kineske i ruske pomorske snage izvele vojnu simulaciju na karti i vježbe taktičke koordinacije nakon ceremonije otvaranja u gradu Zhanjiang.

Zajedničke vježbe uslijedile su nakon najnovijih tenzija Kine sa NATO saveznicima prošle sedmice.

U saopćenju koje su odobrile 32 članice NATO-a na samitu u Washingtonu, jasno je stavljeno do znanja da Kina postaje fokus vojnog saveza, nazivajući Peking "odlučujućim pokretačem" ruskog rata protiv Ukrajine.

Evropske i sjevernoameričke članice i njihovi partneri sve više vide zajedničku zabrinutost za sigurnost koja dolazi od Rusije i njenih azijskih pristalica, posebno Kine.

Kao odgovor, Kina je optužila NATO da traži sigurnost na račun drugih i poručila da ne donose isti "haos" u Aziju.