Novi susret sa Trumpom
68

Nakon posjete Ukrajini, Orban će se sastati sa "čovjekom mira" u njegovom odmaralištu

I. Sa.
Mađarski premijer Viktor Orban sastaće se 12. jula sa bivšim predsjednikom SAD Donaldom Trampom, prenosi Time, pozivajući se na neimenovane izvore upoznate s tim.

Orban bi mogao otputovati u Trumpovo odmaralište Mar-a-Lago na Floridi nakon samita NATO-a u Washingtonu, gdje su saveznici potvrdili "nepovratni" put Ukrajine ka članstvu, kao i 43 milijarde dolara u finansiranju za narednu godinu.

Prije toga, mađarski lider je posjetio Ukrajinu, Rusiju i Kinu u svojoj "mirovnoj misiji". Tokom posjete Kijevu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je odbacio Orbanov prijedlog o prekidu vatre.

Orban ima dugogodišnju vezu s konzervativcima u SAD-u i jedini je evropski lider koji je otvoreno prijateljski nastrojen prema Kremlju. On je u nekoliko navrata pohvalno govorio o Trumpu od početka ruske invazije u punom obimu, hvaleći ga kao "čovjeka mira".

Trump je više puta govorio da bi mogao okončati ruski rat u roku od 24 sata ako bude izabran za predsjednika, ne precizirajući korake za postizanje mirovnog sporazuma između Kijeva i Moskve. Nakon posjete Ukrajini, Orban će se sastati sa "čovjekom mira" u njegovom odmaralištu

Trump nije tražio od Orbana da postavi temelje za mirovni sporazum između Ukrajine i Rusije, rekao je jedan od izvora za Time.

Mađarski premijer je u martu rekao da će Trump prestati da finansira Ukrajinu ako bude izabran.

Bivši američki predsjednik dugo je kritikovao američku pomoć Ukrajini, a kao pretpostavljeni republikanski kandidat na američkim izborima 2024., njegov utjecaj na stranku doprinio je višemjesečnom zastoju u Kongresu oko pomoći SAD Ukrajini.