Duga 212 stranica
56

Nakon što je Biden rekao da ne vjeruje u brojeve, Palestinci objavili listu 7.000 imena ubijenih

F. H.
Foto: Wafa
Foto: Wafa
Ministarstvo zdravstva u Gazi saopćilo je da je odlučilo objaviti imena najmanje 7.000 Palestinaca koji su ubijeni u izraelskim zračnim napadima kako bi "cijeli svijet znao istinu o genocidnom ratu koji okupacija vodi protiv palestinskog naroda".

“Svijet mora shvatiti da iza svakog broja stoji priča o osobi čije su ime i identitet poznati”, stoji u saopćenju.

Odluka je uslijedila nakon što je američki predsjednik Joe Biden rekao da nema povjerenja u broj palestinskih žrtava o kojem je izvjestilo ministarstvo.

Dokument, dugačak 212 stranica, sadrži, kako ministarstvo kaže, imena i godine svake žrtve. Uključuje 6.747 registriranih imena i odnosi se na 281 neidentificirano tijelo. Navodi da je ubijeno 2.665 djece. Većina neidentificiranih tijela su tijela djece.

Uključuje dnevnu analizu koja pokazuje stalnu eskalaciju smrtnih slučajeva, od 256 sedmog oktobra do 481 25. oktobra. Tri su dana kada je broj ubijenih premašio 600, a najveći broj ubijenih u jednom danu (24. oktobra) trenutno iznosi 756.

Aseel al-Bajeh iz grupe za palestinska prava al-Haq kaže da je prvih 88 imena od 7.000 imena ubijenih Palestinaca koje je objavilo Ministarstvo zdravstva u Gazi "iz iste porodice".

Ranije ovog mjeseca, ministarstvo zdravstva saopćilo je da su sve žive generacije nekih 45 porodice izbrisane iz civilnog registra u Gazi.

Glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller rekao je novinarima da Washington "ne vjeruje Hamasu".

"Sada nemamo načina da sami napravimo tačnu procjenu o broju civila koji su umrli u Gazi. Ali imamo skepticizam prema svemu što Hamas kaže", rekao je Miller.

Stručnjaci za ljudska prava rekli su za Al Jazeeru da su podaci palestinskog ministarstva zdravstva u Gazi pouzdani.

"Human Rights Watch već tri desetljeća radi na okupiranim palestinskim teritorijima. Pokrivali smo runde eskalacija i neprijateljstava i uvijek smo smatrali da su brojke Ministarstva zdravstva općenito pouzdane", rekao je Omar Shakir, direktor grupe za Izrael i Palestinu.