Bio zlostavljan
78

Nakon što je oslobođen direktor najveće bolnice u Gazi, Netanyahu potez nazvao greškom

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Premijer Izraela Benjamin Netanyahu nazvao je oslobađanje direktora bolnice Shifa Mohammada Abu Salmiye iz pritvora teškom greškom i "etičkim neuspjehom".

“Ovaj čovjek, pod čijom su odgovornošću držani i ubijeni naši taoci, pripada zatvoru”, rekao je Netanyahu u izjavi.

Jutros je Netanyahu naredio istragu kako je došlo do oslobađanja, stoji u saopćenju. Direktor Shin Beta Ronen Bar sutra će predstaviti svoja otkrića premijeru, kažu u Uredu premijera.

Netanyahu naglašava da je odluka o oslobađanju Abu Salmiye donesena bez znanja političkog ešalona ili čelnika sigurnosnih agencija.

Premijer također osniva međuagencijsko tijelo, sastavljeno od Ministarstva odbrane, IDF-a, Shin Beta i Vijeća za nacionalnu sigurnost, koje će odobriti oslobađanje zatvorenika čije je ispitivanje dovršeno.

Abu Salmiyu su zarobile trupe IDF-a u novembru, teretili su ga je dopustio Hamasu da koristi bolnicu grada Gaze kao centaroperacija. Bio je pritvoren i odveden na ispitivanje od strane Shin Beta, dok se pokušavao evakuirati na jug Stripa preko humanitarnog koridora kojim je upravljala IDF. IDF nije iznio vjerodostojne dokaze da je bolnica Shifa služila kao komandni centar Hezbolaha, ali je bolnica uništena.

Jutros je vraćen u Gazu zajedno s još 55 palestinskih zarobljenika. Abu Salmiya je po povratku u Gazu svjedočio o užasnom mučenju kojem su podvrgnuti palestinski zarobljenici u Izraelu.