Dugo se čekalo
14

Nakon što je "propao u zemlju", Macron se konačno obratio naciji nakon parlamentarnih izbora

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Francuske Emmanuel Macron obratio se prvi put javnosti nakon završenih parlamentarnih izbora te je poručio kako se nekoliko zaključaka može izvući iz ovog izbornog ciklusa.

Iako je Macron "propao u zemlju" tokom izbora, a naročito nakon prvog kruga gdje je njegov savez "Zajedno" doživio debakl, predsjednik Francuske se ipak obratio naciji te je poručio kako postoji potreba za demokratskim izražavanjem.

"Ako je krajnja desnica u prvom krugu dobila skoro 11 miliona glasova, vi ste jasno odbili da joj dozvolite ulazak u vladu. Pa, niko nije pobijedio. Nijedna politička opcija nema snagu da dobije dovoljnu većinu. Kao predsjednik Republike, ja sam zaštitnik najboljeg interesa nacije i garant institucija", rekao je Macron.

Zbog toga, Macron je imao poruku za sve političke opcije.

"Iz tog razloga, tražim od svih političkih snaga koje se prepoznaju u republičkim institucijama, vladavini prava, parlamentarizmu, evropskoj orijentaciji i odbrani francuske nezavisnosti, da se uključe u iskren dijalog. Okupit ćemo žene i muškarce koji, u tradiciji Pete republike, svoju zemlju stavljaju iznad stranke, a naciju iznad ambicija", poručio je.

Također, naglasio je kako će u narednim danima odlučiti o imenovanju premijera.

"To zahtijeva da se političkim snagama da malo vremena da grade kompromise sa poštovanjem prema svima. To tada, aktuelna vlada će nastaviti obavljati svoje dužnosti. Prošle nedjelje ste pozvali na pronalazak nove francuske političke kulture. Ja ću se pobrinuti za to, za vas. U vaše ime. To vam garantujem", zaključio je Macron.