Zatražili hitnu istragu
114

Nakon ubistva američke državljanke na Zapadnoj obali oglasila se Bijela kuća, nisu optužili Izrael

F. H.
Aysenur Eygi
Aysenur Eygi
Bijela kuća saopćila je da je "duboko uznemirena" smrću Amerikanke koju su, prema palestinskim dužnosnicima i svjedocima, izraelske trupe upucale u glavu tokom demonstracija protiv ilegalnih izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Bijela kuća također je pozvala Izrael da istraži njeno ubistvo, što je izazvalo oštre reakcije u međunarodnoj zajednici.

Američki State Department potvrdio je smrt Ayşenura Ezgi Eygija, 26, volontera mirovnog aktivista s protuokupacijskim Međunarodnim pokretom solidarnosti (ISM).

Eygi, dvojni državljanin SAD-a i Turske, preminula je u petak nakon što je ubijena tokom demonstracija protiv širenja naselja u Beiti blizu Nablusa, izvijestila je službena palestinska novinska agencija Wafa.

ISM, koji organizira strane volontere na palestinskim teritorijima, rekao je da su izraelske snage "namjerno pucale i ubile" međunarodnu aktivisticu za ljudska prava tokom sedmičnih demonstracija petak ujutro.

"Demonstracije, koje su prvenstveno uključivale muškarce i djecu u molitvi, dočekane su nasiljem izraelske vojske stacionirane na brdu. Volonterka je preminula nedugo nakon što je prevezena u lokalnu bolnicu u Nablusu", stoji u saopćenju ISM-a.

SAD nije rekao jesu li Eygija ustrijelile izraelske trupe.

"Hitno prikupljamo više informacija o okolnostima njene smrti i imat ćemo više za reći kako saznamo više", rekao je Matthew Miller, glasnogovornik State Departmenta.

Američki ambasador u Izraelu, Jacob Lew, ponovio je te komentare, objavivši na X svoju "najdublju sućut" Eyginoj porodici i voljenima. "Nemamo veći prioritet od sigurnosti američkih građana", dodao je.

Bijela kuća je rekla da je kontaktirala izraelsku vladu i zatražila istragu o Eygijevom ubistvu.

"Duboko smo uznemireni tragičnom smrću američke državljanke Ayşenur Ezgi Eygi danas na Zapadnoj obali i naša srca su uz njenu porodicu i voljene", rekao je Sean Savett, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće.

Antony Blinken, državni sekretar SAD-a, najviši diplomata u zemlji, žalio je zbog "tragičnog gubitka".

"Kada budemo imali više informacija, podijelit ćemo ih, učiniti dostupnima i, prema potrebi, djelovat ćemo u skladu s njima", rekao je Blinken novinarima, prenosi agencija France-Presse (AFP).

Tursko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je "s velikom tugom" saznalo da je turski državljanin ubijen. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan osudio je izraelsku "barbarsku intervenciju protiv civilnih demonstracija" za koju je rekao da je dovela do Eygijevog ubistva.

Izraelska vojska priznala je da je pucala na demonstracije i rekla da provjerava izvještaje o ubijenom stranom državljaninu. Izraelske odbrambene snage priopćile su da su "odgovorile vatrom prema glavnom poticatelju nasilnih aktivnosti koji je bacao kamenje na snage i predstavljao im prijetnju".

Eygi je ranije ove godine diplomirala na Univerztitetu Washington, prema Arii Fani, docentici bliskoistočnih jezika i kultura. Fani je rekla da je Eygi bila izuzetna učenica i osoba.

Rekla je da je vidio Eygi otprilike dva mjeseca ranije i pozvao ju je da ne ide na Zapadnu obalu jer je bio zabrinut za njenu sigurnost tamo.

Univerzitet u Washingtonu priopćilo je da je ona tamo bila vršnjački mentor, pomogavši ​​u "dobrodošlici novim studentima na odjelu i pozitivno utječući na njihove živote".

U izjavi, predsjednica univerziteta Ana Mari Cauce opisala je Eygijevo ubojstvo kao "užasno" i rekla da je pozvala na "prekid vatre i rješenje krize" na Zapadnoj obali.

"Srcem sam uz Ayşenurinu obitelj, prijatelje i voljene", dodala je.

Pramila Jayapal, američka predstavnica za to područje, rekla je u izjavi da je Eygijeva smrt bila "užasna tragedija".

"Moj ured aktivno radi na prikupljanju više informacija o događajima koji su doveli do njezine smrti. Vrlo sam zabrinut izvještajima da su je ubili vojnici Izraelskih odbrambenih snaga (IDF). Netanyahuova vlada nije učinila ništa da zaustavi širenje naselja i nasilje doseljenika na Zapadnoj obali, koje su često poticali desničarski ministri Netanyahuove vlade. Ubistvo američkog državljanina je užasna potvrda u ovom besmislenom ratu rastućih napetosti u regiji", rekla je Jayapal.

Eygi je treći aktivist ISM-a koji je ubijen od 2000. godine, navodi Associated Press. Ona je bila 18. demonstrantica ubijena u Beiti od 2020., rekao je ISM.