Odluka u teškom trenutku
61

Nakon ubistva Haniyeha traži se novi vođa Hamasa, postoji nekoliko istaknutih kandidata

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon izraelskog atentata na političkog vođu Hamasa Ismaila Haniyeha otvorilo se pitanje ko bi mogao biti nasljednik. U prošlosti je Hamas pokazao sposobnost da brzo i glatko zamijeni vođe koje je Izrael ubio.

"Sada ne razgovaramo o ovom pitanju", rekao je dužnosnik Hamasa za Associated Press, pod uslovom anonimnosti u skladu s propisima, na pitanje o procesu smjene Haniyeha.

Haniyeh je bio na čelu političkog ureda grupe do svoje smrti. Njegov zamjenik bio je Saleh Arouri, koji je ubijen u izraelskom napadu na Bejrut u januaru i automatski bi ga zamijenio. Arourijevo mjesto ostalo je prazno od njegove smrti.

Očekuje se da će se vijeće skupine Shura, glavno savjetodavno tijelo, uskoro sastati, vjerovatno nakon Haniyehove sahrane, kako bi imenovalo novog nasljednika. Članstvo u vijeću drži se u tajnosti, ali predstavlja regionalne ogranke skupine, u Gazi, Zapadnoj obali i dijaspori te one koji su zatvoreni.

Jedan od Haniyehovih zamjenika bio je Zaher Jabarin, koji je opisan kao glavni izvršni direktor grupe zbog važne uloge koju igra u upravljanju finansijama grupe, a time i zbog svojih dobrih odnosa s Iranom.

Hani al-Masri, stručnjak za palestinske organizacije, rekao je da je izbor sada vjerojatan između Khaleda Mashaala, veteranskog Hamasovog dužnosnika i bivšeg vođe, i Khalila al-Hayye, moćne osobe unutar Hamasa koja je bila bliska Haniyehu.

Mashaal, 68, bio je poznata meta neuspjelog izraelskog pokušaja ubistva 1997. godine, kada su mu izraelski agenti ubrizgali otrov na ulici ispred njegova ureda u glavnom jordanskom gradu Ammanu.

Tadašnji jordanski kralj Hussein zaprijetio je da će objesiti potencijalne ubice i poništiti mirovni sporazum zemlje s Izraelom ako se protuotrov ne preda. Izrael je to učinio, a također je pristao osloboditi vođu Hamasa šeika Ahmeda Jasina, samo da bi ga ubio sedam godina kasnije u Gazi.

"Neće biti lako", rekao je al-Masri, koji također vodi Palestinski centar za politiku i istraživanje i strateške studije.

Hamasov novi politički vođa morat će odlučiti hoće li nastaviti s vojnom opcijom i postati u biti gerilska i podzemna skupina ili će izabrati vođu koji može ponuditi političke kompromise, to je malo vjerovatna opcija u ovoj fazi.

Hugh Lovatt, stručnjak za izraelsko-palestinski sukob iz Evropskog vijeća za vanjske odnose, rekao je da će Haniyehovo ubojstvo vjerovatno "ojačati tvrdolinijaše unutar pokreta i dodatno usmjeriti Hamas prema tvrdolinijaškim strategijama i dalje od diplomatije i politike".

Mashaal ima političko i diplomatsko iskustvo, ali njegovi odnosi s Iranom, Sirijom i Hezbolahom pogoršali su se zbog njegove podrške arapskim protestima 2011. Kada je bio u Libanu 2021. godine, čelnici Hezbollaha su se navodno odbili sastati s njim.

Ali Mashaal ima dobre odnose s Turskom i Katarom i smatra se umjerenijom osobom koja je bila na čelu skupine do 2017. godine. Palestinski čelnik Mahmoud Abbas nazvao ga je u subotu kako bi mu izrazio sućut zbog ubojstva Haniyeha.

Yahya Sinwar, moćna figura Hamasa koja vodi rat u Gazi, nalazi se na suprotnom kraju tog spektra i malo je vjerovatno da će podržati Mashaalovo vodstvo. Također, mogući je novi vođa-

Al-Hayya se smatrao bliskim Haniyehu, i istaknuti je vođa koji živi u egzilu i porijeklom je iz Gaze, s važnim međunarodnim vezama i dobrim odnosima s vojnim krilom, kao i s Iranom i Turskom. On je bio prvi vođa koji je progovorio nakon napada na Haniyeh.

Rekao je da ubistvo Haniyeha dokazuje da su "naše opcije (s Izraelom) krv i otpor", a ne razgovori ili pregovori.

"Koliko god nas boli ubistvo Haniyeha, uvjeravamo naciju, naša opcija u Hamasu i otporu nastavljaju s jasnom strategijom... koja ne odstupa od mučeništva vođe ili desetorice", al-Hayya rekao je govoreći iz Teherana. Jabarin je stajao kraj njega.

Nakon godina hladnih odnosa s "osovinom otpora" predvođenom Iranom zbog Hamasove podrške opoziciji protiv sirijskog predsjednika Bashara Assada tokom sukoba u Siriji koji je započeo u martu 2011., Hamas je počeo popravljati svoje odnose s Iranom i pomirio se s Assadom.

Al-Hayya je bio na čelu izaslanstva koje je 2022. otišlo u Siriju i susrelo se s Assadom. Al-Hayya također ima dobre odnose s Iranom, Turskom i Hezbolahom.

"On je poput Haniyeha, koji je bio uravnotežen i fleksibilan i obje strane nisu vidjele njegovo vodstvo kao problematično", rekao je al-Masri.