Uvoznik ruske nafte
21

Nakon zagrljaja sa Putinom, indijski premijer posjetio i Ukrajinu: Na našoj strani je mir

I. Sa.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Indijski premijer Narendra Modi doputovao je u historijsku posjetu Ukrajini te je rekao predsjedniku te zemlje Volodimiru Zelenskom da je spreman imati ulogu u uspostavljanju mira.
Zelenski je prošlog mjeseca kritikovao indijskog lidera kada je zagrlio ruskog predsjednika Vladimira Putina tokom putovanja u Moskvu na dan smrtonosnih ruskih udara, uključujući onaj na najveću dječju bolnicu u Kijevu.

Modi je naveo da je Putinu rekao da se problemi ne mogu riješiti na bojnom polju.

"Obje strane će morati sjediti zajedno i tražiti načine za izlazak iz ove krize", rekao je on nakon sastanaka u Kijevu.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Modi je u ukrajinsku prijestolnicu stigao vozom iz Poljske i on je prvi međunarodni lider koji je posjetio tu zemlju otkako su ukrajinske snage prešle u rusku oblast Kursk početkom augusta.

Prije šest sedmica, Zelenski je govorio o svom "velikom razočarenju" gledajući kako Modi srdačno grli ruskog lidera.

Prva stanica - prisjećanje na ubijenu djecu

Više od 40 ljudi je poginulo u ruskim udarima na dan kada je Modi posjetio Moskvu. Dječija bolnica Okhmatdyt u Kijevu je direktno pogođena.

Sigurno nije slučajno da je prvo mjesto gdje je Modi odveden u petak bio Muzej historije Ukrajine gdje je bio pozvan da pogleda izložbu u kojoj se prisjeća svih 570 ukrajinske djece za koje se navodi da su ubijeni od početka ruske invazije.

Modi je u jednom trenutku stavio ruku oko ramena ukrajinskog predsjednika. Kasnije je stigla njegova lična ponuda da pomogne u pokretanju mirovnih pregovora, pri čemu je Modi naglasio da će samo dijalog i diplomatija okončati borbe.

Foto: Mreža X
Foto: Mreža X

Indija nikada nije bila neutralna u ratu, glasila je jedna od njegovih poruka.

"Od prvog dana na našoj strani je bio mir", dodao je on.

BBC piše da Indija, ipak, nikada nije osudila rusku invaziju u punom obimu te je pomogla da se napaja moskovska ratna ekonomija. Delhi je prestigao Peking prošlog mjeseca kao najveći uvoznik ruske nafte.