Predsjednička utrka
60

Nancy Pelosi podržala Kamalu Harris: Moramo se ujediniti kako bismo snažno porazili Trumpa

S. Š.
Nany Pelosi (Foto: EPA-EFE)
Nany Pelosi (Foto: EPA-EFE)
Bivša predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi najavila je podršku Kamali Harris ukoliko se odluči da bude kandidatkinja za predsjednicu Sjedinjenih Američkih Država.
"S ogromnim ponosom i neograničenim optimizmom za budućnost naše zemlje podržavam Kamalu Harris za predsjednicu SAD-a. Moja entuzijastična podrška Kamali Harris za predsjednicu je zvanična, lična i politička", kazala je Pelosi u svojoj najnovijoj izjavi za novinare.

Govorila je i o tome kako je u Demokratskoj stranci trenutno najbitnije da se ujedine kako bi porazili Donalda Trumpa na predstojećim izborima.

"U Demokratskoj stranci, naša različitost je naša snaga i naše jedinstvo je naša moć. Sada se moramo ujediniti i krenuti naprijed kako bismo snažno porazili Donalda Trumpa i sa entuzijazmom izabrali Kamalu Harris za sljedeću predsjednicu SAD-a. Naprijed do pobjede!" dodala je.

Pelosi je peti visoki demokrat koji je podržao Harris kao kandidatkinju nakon što je američki predsjednik Joe Biden u nedjelju iznenada najavio da odustaje od predsjedničke utrke.

Međutim, Bidenovo povlačenje ne postavlja Harris automatskom kandidatkinjom. Demokratski nacionalni komitet se sada nalazi odlučivanja kako će stranka izabrati svog kandidata - bilo putem virtuelnog glasanja, ili održavanjem takmičenja tokom konvencije 19. i 21. augusta u Čikagu u onome što bi bilo poznato kao "otvorena konvencija".